Доступність посилання

ТОП новини

ЄС пов’язує санкції проти Росії з повним виконанням мінських угод


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Європейський союз ставить зняття економічних санкцій із Росії в залежність від повного виконання нею мінських домовленостей, заявив президент Європейської ради Дональд Туск. Це рішення міститься у висновках, ухвалених за підсумками першого дня саміту Євросоюзу у Брюсселі.

«Ми вирішили, що тривалість економічних санкцій буде чітко пов’язана з повним виконанням мінських домовленостей. Санкції необхідно зберігати, доки мінські домовленості не будуть виконані повністю», – сказав він на прес-конференції.

Туск наголосив, що повне виконання угод, підписаних 12 лютого в Мінську, передбачене на кінець цього року; відтак тривалість санкцій буде не меншою.

При цьому формальних рішень щодо продовження санкцій на конкретний термін на цьому саміті не ухвалювали. У частини з цих санкцій нинішній термін наразі збігає в липні, ще в частини у вересні.

За словами оглядачів, це рішення суворіше, ніж очікували. Низка країн ЄС і керівництво Євросоюзу виступали за те, щоб про продовження цих санкцій до кінця року було оголошено вже нині. Натомість деякі інші країни ЄС бажали відкласти це рішення до наступного саміту в червні, напередодні закінчення нинішнього терміну частини цих санкцій у липні.

Європейський союз, як також США й деякі інші країни, скоординовано запровадили проти Росії і підтримуваних нею сепаратистів в Україні вже кілька пакетів санкцій, зокрема, проти цілих секторів російської економіки – і через окупацію і спробу анексії Москвою українського Криму, і через її воєнну агресію на сході України. На Заході заявляють, що ці санкції можуть і послабити, і посилити – залежно від дій Кремля. Зокрема, наголошують на Заході, санкції, запроваджені у зв’язку з окупацією Криму, можуть бути скасовані тільки після повернення Україні півострова, а ті, що були запроваджені через втручання на сході України, – після повного врегулювання конфлікту.

Згідно з мінськими домовленостями, цього року на захоплених сепаратистами частинах території Донбасу мають бути проведені позачергові місцеві вибори у повній відповідності до українського законодавства. До кінця року має бути також відновлений контроль України над російсько-українським кордоном, з її території мають бути виведені всі іноземні збройні формування та важка техніка.

XS
SM
MD
LG