Доступність посилання

ТОП новини

Після анексії Криму статус Чорного моря змінився – НАТО


Присутність кораблів НАТО у Чорному морі є важливим сигналом як для партнерів, так і для опонентів – командування Альянсу

Друга постійна військово-морська група НАТО вирушила на навчання у Чорному морі з Румунії. Командування Північноатлантичного альянсу каже, що анексія Криму змінила статус Чорного моря, а відтак присутність НАТО у цих водах є сигналом підтримки України та гарантій безпеки усім членам Альянсу, які відчувають загрозу з боку Росії. Та не встигли навчання стартувати, як у повітрі до кордонів європейських країн знову наблизились російські винищувачі. У НАТО вважають: це не випадково.

Присутність кораблів НАТО у Чорному морі є важливим сигналом як для партнерів, так і для опонентів, каже командування Альянсу.

«Сьогодні ситуація в Україні в кожного на думці. Але наша присутність тут є переконливим сигналом для наших союзників, що Альянс із 28 країн створений для забезпечення колективної оборони. Саме тому ми зараз тут», – сказав командувач навчань НАТО у Чорному морі адмірал Бред Вільямсон.

Наша присутність тут є переконливим сигналом для наших союзників, що Альянс із 28 країн створений для забезпечення колективної оборони
Бред Вільямсон

Американський ракетний крейсер «Віксбурґ», німецьке допоміжне вантажне судно та фрегати з Канади, Туреччини, Італії та Румунії у складі Другої постійної військово-морської групи НАТО впродовж березня проводять навчання у воді, на суші та в повітрі, зокрема відпрацьовують захист від атак з повітря і від торпедних атак субмарин.

За словами адмірала Вільямсона, від самого початку тренувань біля кордонів країн НАТО з’явились російські військові кораблі і літаки.

Це не випадково, вважає міністр оборони Румунії Мірча Душа. «Їм відомо, що ми зараз проводимо навчання у Чорному морі, тож вони намагаються зібрати інформацію про ці військові маневри», – каже він.

Канадські військові повідомили, що один із російських літаків надто близько пролетів над їхнім кораблем. Подібні провокації з боку росіян міністр оборони США Ештон Картер називає викликом міжнародній спільноті. «Це зрозуміло, що виклики і небезпека, які стоять перед нами – чи це кібератаки, чи бойовики ІДІЛ, чи російські винищувачі, які агресивно літають поблизу повітряного простору НАТО – усі ці питання вимагають нашого лідерства у світі», – зазначив він.

Ситуацію в Україні та відверті агресивні дії російських військових у регіоні брали до уваги при складанні нової стратегії розвитку морських сил США, яку презентували минулого тижня.

У документі, зокрема, йдеться: «Модернізація російського війська, незаконна анексія Криму, нинішня військова агресія на Сході України підкреслюють важливість наших зобов’язань гарантувати європейську безпеку і стабільність. Члени НАТО можуть забезпечити тривалу життєздатність Альянсу, якщо підтримати військово-морські сили, що відповідають за безпеку європейського узбережжя».

За тиждень Румунія відзначатиме 11 років членства в НАТО. Для неї та Болгарії, молодих членів НАТО, ці навчання є важливими з точки зору безпеки у Чорноморському регіоні.

За словами міністра оборони Душі, сценарії цих навчань були створені військовими, і вони мають продемонструвати здатність різних груп кораблів НАТО до співпраці. Після кризи в Україні, зазначив він, і особливо після анексії Криму статус Чорного моря змінився.

Захист союзників і надання їм гарантій безпеки у НАТО називають місією Північноатлантичного союзу.

Ми повинні надати підтримку членам НАТО, сусідам Росії. Вони спостерігають ситуацію в Україні, і їх це непокоїть
Джеймс Ставрідіс

«Ми повинні надати підтримку членам НАТО, сусідам Росії. Вони спостерігають ситуацію в Україні, і їх це непокоїть. Йдеться про підтримку країн Балтії, Польщі, Румунії, інших країн, які географічно розташовані близько до Росії. Я також включив би до цього списку і Німеччину», – заявив колишній командувач збройних сил НАТО і США у Європі адмірал Джеймс Ставрідіс.

Навчання у Чорному морі триватимуть до кінця березня, після чого всі кораблі НАТО повернуться у місця дислокації в Середземному морі.

Оригінал матеріалу –​ на сайті «​Крим.Реалії»​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG