Доступність посилання

ТОП новини

Нарив дозрів не тільки в Костянтинівці


Проросійські бойовики проводять «навчання» поблизу Тореза Донецької області, 10 березня 2015 року
Проросійські бойовики проводять «навчання» поблизу Тореза Донецької області, 10 березня 2015 року

Пропагандистська «хвиля ненависті» проти України захлинулася, бо випадків аварій з п’яними «ополченцями» набагато більше

Війна в Донбасі несе незліченні жертви українському народові, розруху й горе кожній родині. І вже не важливо, де та родина мешкає, в Дебальцеві чи Тернополі.

Нещодавно почув таку розмову: «Мама каже, що її подрузі в Дебальцеві «деенерівці» відремонтували дах і поставили вікна. Підкинули продуктів і заплатили якусь пенсію. Я аж не повірив, але й брехати не буду».

Не буду й я того стверджувати або відкидати, бо моя подруга розповідала дещо інше. Жителів міста примушували лізти в підвали й діставати трупи мирних жителів, що загинули від російських обстрілів. Їх там сотні. Ніякого розмінування не було, тому люди гинули від снарядів та мін, що не розірвались. Праця була примусова, і за неї давали склянку чаю та буханку хліба. Трупи же діставали сотнями.

Врешті, як живуть в сусідній «ЛНР», теж нічого доброго сказати не можу. «ЛНР» виплатила зарплату поліцаям і працівникам пенітенціарної служби. В російських рублях, звичайно. Всім іншим скрутили велику дулю. Втім, запрацювала так звана «податкова ЛНР». Трясуть підприємців дуже активно, а гроші зникають невідомо куди. Правда, шепчуться, що Плотницький на декілька мільйонів доларів купив будинок в Москві та шикарну автомашину.

А тим часом в районі Алчевська сильно гримить – «навчання» в повному розпалі. Значить, знову війна. В місті закрився магазин м'яса «Колбі», бо місцеві ополченці розграбували автофургон з м’ясом та вбили водія з експедитором.

По «Новоросії», проте, мотаються російські вантажівки з боєприпасами, і вже навіть номерні знаки не скручують. Нічого більше ховати!

Врешті, знайомі приголомшили й такою звісткою, що з медикаментами ситуація задовільна. Пацієнтів постачають «Лікарі без кордонів». Правда, при цьому стверджували, що в якості перекладачів у заїжджих іноземних лікарів-волонтерів – офіцери ГРУ РФ. Наскільки це правда, не знаю, бо здебільшого жаліються люди на відсутність найнеобхідніших медикаментів в лікарнях, а в аптеках пусто.

Ось така доволі не райдужна картина життя в Донбасі. Нещодавно спробували підняти хвилю ненависті проти України після ДТП в Костянтинівці, де під гусеницями бронемашини загинула дитина. Та все те відразу стихло, бо випадків аварій з п’яними ополченцями набагато більше.

Врешті, проблема з пияцтвом по обидві боки фронту стала критичною. Офіцери-фронтовики кажуть, шо народ наш дурний: «п'ють і б'ються, а офіцери розтягують, і це на передовій». Кожен повинен відповідати за свої вчинки – згодна. Двоє п'яних мужиків скоїли ДТП зі смертельними наслідками – є стаття, є закон, відповідають. І в Україні така відповідальність настане.

Але в «ДНР» та «ЛНР» ніхто навіть не розслідує подібні аварії! У Донецьку після аварій з військовою технікою протестувати ніхто не виходить. А в Костянтинівці не бояться, і в цьому різниця між Україною і «ДНР».

Тиждень тому захисники «русского мира» в кількості чотирьох особин ґвалтували і знущалися з дівчини. Вона вижила, і їх затримали. То ви вважаєте, що буде суд? Наївні. Найбільша кара – відправлять на передову, якщо не відкупляться. 23 лютого одну дівчину розстріляли, і нікого не знайшли. І це вже не поодинокі випадки вбивств у місті Донецьку з моменту початку перемир'я. Це вже система.

Ситуацією в Костянтинівні спробували скористатись. Мені дзвонили знайомі і стверджували, що «якийсь представник народної дружини на ім’я Олександр їм повідомив, що у місті Костянтинівка чутні автоматні черги. Немов «Правий сектор» наступає на позиції, та, за його словами, місцеві жителі тримають оборону до останнього. «Народ Костянтинівки хоче, щоб «Новоросія» ввела війська в місто». Втім, вже на другий день в «ДНР» прості люди про Костянтинівну забули, не було охочих і поїхати туди на акції протесту.

На сьогодні в «ДНР» починається перелом в свідомості. На адресу України суворо мовчать, а «ДНР» клянуть на чому світ.

Зараз лише дванадцять зафіксованих аварій з травмами в Донецьку та Луганську. Через день після Костянтиновки в Донецьку джип с бойовиками батальйону «Кальміус» на червоне світло протаранив автобус: 2 людей загинули,12 травмовано.

Надія Надєждіна, соціолог, місто Горлівка

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG