Доступність посилання

ТОП новини

Переговори про «літній» газовий контракт почалися з оголошення Росією додаткових боргів


Москва каже, що за газ, наданий так званим «ЛНР»-«ДНР», доведеться платити Україні

Брюссель – Тристоронні газові переговори, які стартували у Європейській комісії, мають на меті нову домовленість щодо цін та обсягів газопостачання з Росії до України. Цей так званий «літній пакет» водночас не включатиме надходжень російського блакитного палива до тих районів Донбасу, які Україна не контролює. Перед зустріччю представників Києва, Москви та Євросоюзу міністр енергетики Росії заявив, що цей газ вважає проданим саме Україні, тож розрахунки за нього вимагатимуть навіть у судовому порядку.

ЗАВАНТАЖИТИ

Нової угоди щодо постачання російського газу в Україну упродовж літнього періоду сьогодні не очікують. Однак переговори між Києвом та Москвою за посередництва ЄС, у Брюсселі розпочалися, як передбачалося. Власне, сторони з’ясовують календар перемов. Однак, головні дві проблеми, які намагаються розв’язати за участі віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича, – ціна на газ та обсяги подальших закупівель.

Росіяни заявляють, що по закінченні дії так званого «зимового пакету» – з початку квітня – продаватимуть Україні газ згідно з контрактом 2009 року, переглядати який Москва відмовляється. За даними Росії, десь за ціною 348 доларів за кубометр.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, як і представники Європейської комісії, перед зустріччю відмовився давати коментарі. Водночас міністр енергетики Росії Олександр Новак зауважив, що борг України перед «Газпромом» становить 2 мільярди 447 мільйонів доларів з урахуванням пені й штрафів. До того ж, додає Новак, є й окремий борг – за поставки газу на території, які контролюють сепаратисти.

Росія заявила, що в України є додаткові борги за газ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

«Позиція російської сторони полягає в тому, що ці поставки здійснюються в Україну в рамках чинного контракту, – каже російський міністр. – Питання заборгованості та оплати буде врегульовуватися між двома комерційними компаніями – «Газпромом» і «Нафтогазом» – або в судовому, або в позасудовому порядку».

Водночас український міністр енергетики Володимир Демчишин раніше наголошував, що українській стороні нічого не відомо про кількість та умови поставок газу на тимчасово окуповані території і що вони не відповідають контракту 2009 року.

ЄС націлений на газовий контракт, чинний до рішень Стокгольмського арбітражу

За оцінками європейців, для стабільного постачання газу до ЄС та внутрішніх українських потреб, до сховищ України слід уже в квітні почати закачувати газ, аби досягти рівня 20 мільярдів кубометрів на початок нового опалювального сезону.

Мова йде про можливість початку закупівель російського блакитного палива щонайпізніше у липні. А до того часу газопостачання може бути забезпечене реверсними шляхами, тобто зі Словаччини, Польщі та Угорщини, зазначають європейські експерти.

У Єврокомісії кажуть, що їхня головна мета полягає у тому, щоб Росія і Україна домовилися щодо газопостачань до кінця 2016 року – терміну, коли очікується рішення Стокгольмського міжнародного арбітражного суду, позови до якого надійшли від обох сторін.

А тим часом перший раунд переговорів щодо «літнього газового пакету» триває.


На цю ж тему:

20.03.2015
У Брюсселі стартує «чергова газова епопея»

Україна, Росія та ЄС починають переговори про постачання російського газу після 31 березня далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG