Доступність посилання

ТОП новини

Стабілізація в Україні: чи спрацює турецький чинник?


Туреччина допомогла Україні фінансово і домовилася про безпекову та економічну співпрацю – Порошенко

Київ – Туреччина надала Україні фінансову допомогу і підтримала ідею ввести миротворців ООН на Донбас. Про такі результати зустрічі з турецьким главою держави повідомив президент України Петро Порошенко. Зустріч обох лідерів тет-а-тет, яка тривала набагато довше, ніж планувалося, мала стосунок до питання Криму та кримських татар, вважають політологи. Частина ж експертів говорить про те, що візит Ердогана свідчить не так про зміну позиції Туреччини на більш проукраїнську, як про амбіції цієї країни збільшити свій вплив у регіоні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Три години спілкувалися віч-на-віч у Києві президент України Петро Порошенко та турецький глава держави Реджеп Ердоган. Хоча від початку планували, що особисті переговори триватимуть близько години. Після цього обидва президенти взяли участь у засіданні Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, до якої долучилися урядовці обох держав.

Порошенко зустрівся з президентом Туреччини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Туреччина надала Україні гуманітарну допомогу, а також має намір виділити кошти на зменшення дефіциту українського бюджету, заявив за підсумками зустрічі з президентом Туреччини Петро Пороошенко.

«Ми вдячні за надання 10 мільйонів доларів гуманітарної допомоги нашій державі», – заявив Порошенко. Також український президент повідомив, що Туреччина ухвалила рішення надати Україні 50 мільйонів доларів для покриття дефіциту державного бюджету.

Порошенко подякував своєму турецькому колезі й за підтримку позиції України щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Я хотів би окремо подякувати президенту за підтримку України в зусиллях запросити миротворчу місію ООН для деескалації ситуації на Сході України», – зауважив Порошенко. І додав, що вони з Ердоганом домовилися про співпрацю в різних секторах економіки, зокрема, в аерокосмічній галузі. Ідеться про спільні космічні проекти та виготовлення літаків для турецьких потреб.

Зі свого боку Туреччина, як країна НАТО, вживає всіх заходів для підтримання безпеки у Чорноморському регіоні, заявив Реджеп Ердоган.

Туреччина у Чорноморському регіоні є таким собі запобіжником у питанні безпеки
Реджеп Ердоган

«Туреччина зараз вживає усіх необхідних заходів для збереження миру у Чорноморському регіоні – як на воді, у повітрі, так і на суходолі. Ми, як країна НАТО, вжили усіх заходів і перебуваємо в очікуванні. Туреччина у Чорноморському регіоні є таким собі запобіжником у питанні безпеки», – запевнив Ердоган.

Експерти не виключають, що президенти досягли ще низки домовленостей, зокрема – на тему окупації Криму та російсько-українського конфлікту на сході України. Візит Реджепа Ердогана до Києва має величезне значення для майбутнього повернення півострова під український контроль, заявив Радіо Свобода політтехнолог Тарас Березовець:

Туреччина солідаризується з Україною і на словах, і на діях: про це свідчить фінансова допомога, яку вона надає
Тарас Березовець

«У Туреччині мешкає 2-4 мільйони кримських татар, і з перших днів російської анексії Криму вони протестували проти цього, і проти пасивності турецького уряду. Сам Ердоган враховує їхню позицію і підтримує кримських татар, – констатує аналітик. – Пригадаймо, як він звертався до російського президента Володимира Путіна, щоб той дав змогу лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву повернутися до Криму. Нині Туреччина солідаризується з Україною і на словах, і на діях: про це свідчить фінансова допомога, яку вона надає».

Водночас, за словами Березовця, українське суспільство і кримські татари, зокрема, очікують від Туреччини більшої активності щодо підтримки кримськотатарського народу та щодо статусу Криму.

Туреччина збільшує свій вплив у регіоні, виявляючи активність щодо України – експерт

Між тим, в українському експертному колі лунають і більш стримані оцінки нинішнього візиту президента Туреччини до України. Такий погляд, зокрема, висловив Радіо Свобода експерт з міжнародних відносин Володимир Нагірний.

Туреччина намагається маневрувати у відносинах із Євросоюзом, і частиною цього діалогу є активна позиція цієї держави щодо подій в Україні
Володимир Нагірний

«Можна говорити про те, що Туреччина має амбіції посилити власні позиції та роль в європейській політиці. Лідер держави намагається бути в контексті подій, зокрема, і в українсько-російському конфлікті. Туреччина намагається маневрувати у відносинах із Євросоюзом, і частиною цього діалогу є активна позиція цієї держави щодо подій в Україні», – підсумовує експерт.

Раніше частина політологів та експертів з питань анексії Криму наголошувала, що формально Туреччина підтримує територіальну цілісність України, реально ж – поглиблює співпрацю з Росією в економічній площині, не маючи наміру приєднуватися до санкцій, які оголосили Російській Федерації Євросоюз, Канада та США.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG