Доступність посилання

ТОП новини

Україна розраховує купувати російський газ по 250 доларів – Демчишин


Україна сподівається, що ціна російського газу після 31 березня становитиме 250 доларів за тисячу кубів, заявив міністр енергетики України Володимир Демчишин після чергового раунду тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС, який пройшов сьогодні у Брюсселі.

За словами Демчишина, Україна хотіла б укласти наступний газовий пакет на рік – до кінця першого кварталу 2016 року, але російська сторона наполягає, щоб про ціну домовлялися щоквартально.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак після сьогоднішньої зустрічі заявив, що Москва може розглянути можливість надання Києву знижки на газ за рахунок скасування експортного мита, але ціна палива має визначатися щоквартально.

«Російська Федерація розгляне можливість надання знижки на газ для України у розмірі мита за рішенням уряду Росії після звернення уряду України чи Єврокомісії до кінця березня. Ця знижка може бути надана за рішенням уряду на другий квартал. Домовилися щоквартально розглядати це питання, оскільки ціни на ринку волатильні (нестійкі – ред.), і розмір знижки залежить від цін, які утворюються на газовому ринку», – сказав Новак.

Сьогоднішня тристороння зустріч у Брюсселі була початком переговорів щодо так званого «літнього пакета» – постачання в Україну російського газу після 31 березня.

З 1 квітня перестає діяти так званий «зимовий пакет» домовленостей про постачання газу між «Нафтогазом» і «Газпромом», які були досягнуті минулої осені у тристоронньому форматі.

Наразі Україна платить за російський газ понад 300 доларів за тисячу кубів.

XS
SM
MD
LG