Доступність посилання

ТОП новини

Де путінський режим відмиває гроші? (Огляд преси)


Путінський режим використовує західну фінансову систему для відмивання сотень мільярдів доларів

В Україні сформувалася ситуація, коли верхи не можуть управляти по-старому, але хочуть. Низи не хочуть жити по-старому, але не можуть по-новому, стверджує «Дзеркало тижня». Редактор тижневика вважає, що більшість українців живилися радянською спадщиною при Кучмі, доїдали країну при Ющенку, обгризали кістки при Януковичу... Люди обирали владу, як банки: хто більше пообіцяє, тому й відносили голоси та заощадження. У стосунках зі владою українці досить швидко робили крок від любові до ненависті, не звинувачуючи себе в тому, що позавчора самі обрали цього президента, а вчора – цей парламент. Відтак, як підсумовує тижневик, іншого виходу, ніж узяти владу в кліщі західного контролю та контролю громадянського суспільства немає. Синхронізувати їхню дію буде непросто. Адже і в Заходу є інтереси, які не в усьому збігаються з українськими і громадянське суспільство – не косяк риб, який діє швидко, чітко й злагоджено. Зате у Заходу є фінансова розвідка, а в українців немає іншої країни. Заголовок статті «Корсет для мрії».

Заходу пора дати відповідь на три ключових запитання: чого хоче Росія, чому вона перемагає і як її зупинити, наголошує тижневик «Новое время». Адже Захід, як і раніше, вірить у те, що санкції дають ефект, що проблеми обмежаться Україною, а для перемоги достатньо дипломатії і терпіння. Європі потрібно усвідомити, що путінський режим виходить за межі особистості лідера. Путіна можуть повалити або відсторонити, але бізнес-модель кримінального капіталізму, вкорінена в Росії, переживе його. Побоюючись революції і зневажаючи міжнародні правила, Кремль створює на своїх кордонах подобу санітарного коридору. Мова не обов'язково про пряме військове захоплення сусідніх держав – достатньо створення м'якої гегемонії, заснованої на корупції, пропаганді та економічній залежності. Безкарно дестабілізуючи Україну, Росія демонструє: великі країни беруть, що хочуть, а маленькі терплять. Якщо Європа не доведе протилежного, наслідки будуть катастрофічними. Вдання наголошує, що пора ввести суворіші санкції і заморозити активи. Це болючий процес, оскільки те, як путінський режим використовує західну фінансову систему для відмивання сотень мільярдів доларів, украдених з нафтових доходів, сприяло зростанню корупції на самому Заході. Доведеться пролити піт продажних банкірів. Але це краще, ніж кров союзників, зазначає видання у публікації «Іде війна холодна».

Хай би яка демократична влада запанувала в Росії, нічого, крім диверсій, якщо не прямої агресії, від неї чекати не слід. Ця країна за своєю природою не може не займатися справами сусіда, наголошує «Український тиждень». Замість того, щоб полагодити дороги десь у Воронежі, вона палитиме Дебальцеве. Це частина її свідомості. Тож байдуже, яка конфігурація складеться на Донбасі, чи вдасться очистити його від окупантів, чи вдасться нейтралізувати люмпен, який устиг ковтнути влади й крові. Неволя заразна. Соціальна інфантильність заразна. Прагнення «порядку» й доброго царя заразне. Тому, як наголошує експерт видання, потрібна велика українська «залізна завіса». Доки в організмі не виробились антитіла до вірусу рабства, краще потримати карантин.

Навесні минулого року над містами Донецької та Луганської областей почали піднімати прапори Росії та сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР». Тижневик «Фокус» з’ясовував, чи були покарані мери міст, які відкрито підтримали сепаратистів. Висновки журналістів наводяться в статті ««Хамелеони при владі».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG