Доступність посилання

ТОП новини

«Культурний десант» Жадана і Садовської побував у Маріуполі


«Культурний десант» Жадана та Садовської побував у Маріуполі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

«Культурний десант» Жадана та Садовської побував у Маріуполі

Хай це буде єдиний можливий «десант», натхненний, не воєнний – жителька Маріуполя

Маріуполь ‒ Понад 400 маріупольців 21 березня прийшли на благодійний концерт за участю письменника Сергія Жадана та співачки й акторки Мар’яни Садовської, які приїхали до Маріуполя підтримати жителів міста та його околиць.

Благодійний концерт ініціювала громадська організація «Агентство розвитку Приазов’я», яка прагне всебічно розвивати Маріуполь. Організатори вважають приїзд Жадана та Садовської важливим з огляду на громадянську позицію цих патріотів, для яких Україна єдина та неподільна від Львова до Маріуполя.

«Потрібний діалог Сходу і Заходу. Чим більше буде спілкування, безпосередньо однієї частини країни з іншою, тим буде краще для всіх. Бо спілкування – це така річ, якої завжди бракуватиме», ‒ пояснив організатор концерту Костянтин Батозький.

Повний зал для організаторів став приємною несподіванкою. Послухати вірші Сергія Жадана та спів Мар’яни Садовської прийшли і бійці 32-ї бригади, які боронять мирне життя Маріуполя.

Журналіст Радіо Свобода зібрала враження гостей і учасників «десанту».

Позивний «Балтика», командир 32-ї бригади: «Ми навіть не сподівалися, що такий концерт буде. Коли Сергій став читати свої вірші та особливо коли почала співати Мар’яна, чесно кажучи, я занімів від такого мистецтва. Мені вже немало років, а я досі не знав про таке. Моїх хлопців, моїх бійців це вразило. Ми виходили, спілкувалися та говорили про те, що такого ще ніколи не чули. Ми не бачили такого музичного інструмента. Якщо коли-небудь ще буде така прекрасна нагода, і ці люди приїдуть до нас у Маріуполь, я обов’язково привезу увесь свій колектив, взвод, який почує це прекрасне мистецтво. Великий уклін від воїнів Маріуполя».

Олексій Ларін, викладач Маріупольського державного університету: «Люди дуже потребують культурного спілкування і саме культура може стати тим засобом, який поєднає Україну. Адже щось доводити якимись політичними теоріями, доводити щось у якийсь інший спосіб просто неможливо. На мій погляд, була дуже важлива думка:щоб вирішити проблему Сходу і Заходу України, достатньо зробити потяг, який курсуватиме за дві години зі Львова до Донецька, і ця проблема вирішиться. Тобто культура дає можливість комунікації, і це дуже правильно і важливо зараз».

Світлана Назаренко, учитель російської мови та літератури: «Я дуже рада, що потрапила на концерт Мар’яни Садовської та Сергія Жадана. З творчістю Мар’яни я познайомилася у вересні, коли вона приїжджала до Маріуполя, для мене це тоді було відкриттям. А Сергія Жадана я знала лише по його збірках. Та коли читає автор, це геть інше сприйняття. Я закохалася в його поезію. І нехай це буде єдиний десант, який можливий. Цей творчий десант, надихаючий, не воєнний. Це не тільки людей підбадьорює, надихає, але також вчить і виховує».

Роман Чумак, студент: «Насправді я прийшов заради Жадана, та я не знав, що Мар’яна так добре співає. Це був просто вражаючий контраст – жіночий і чоловічий. Ця витривалість реалізму Жадана і співуча жіночість Мар’яни – це було просто блискавично. Такі концерти дуже важливі, бо, наскільки я знаю, не дуже багато людей чули про ці дві творчі особистості, тому для розвитку культурного, а особисто зараз, для підтримки людей – це дуже важливо».

Мар’яна Садовська була в Маріуполі у вересні з акторами театру Леся Курбаса, тоді вони давала концерт для студентів Маріупольського державного університету. Цього разу вони з Сергієм Жаданом дали концерт у прифронтовій Сартані та мали ще кілька зустрічей. За її словами, від осені в місті з’явилась напружена атмосфера.

Мар’яна Садовська
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Мар’яна Садовська, українська співачка, акторка, композитор: «Коли ми були у вересні, було таке тепле відчуття та сприйняття. Відчуття, що тут живуть страшенно гарні люди. Тепер вони пережили тяжку зиму і ситуація в житті людей змінилася, відчувається, на гірше. Відчувається більше напруги, пов’язаної з тим, що ситуація тягнеться, що людям фізично важко і що невідомо, як довго ще терпіти і коли це скінчиться».

Сергій Жадан
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Сергій Жадан, український письменник, побував у приазовському місті вперше: «Чудова публіка ‒ відкрита, щира. В принципі, як і всюди на Донбасі. Де ми не приїжджаємо, публіка вона така надзвичайно розщахнута. Вони хочуть щось почути, вони готові чимось поділитись. А сьогодні культурна, гуманітарна складова вона особливо важлива, коли люди перебувають під стресом, коли перебувають в умовах якоїсь небезпеки. Це дуже важливо, бо мистецтво так чи інакше має певну терапевтичну функцію».

«Культурні десантники» планують далі дати концерт у Волновасі та ще один у Маріуполі. Також Жадан і Садовська прагнуть окремо зустрітися зі студентами маріупольських вишів.

  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG