Доступність посилання

ТОП новини

Приватні охоронні фірми упродовж 24 годин мають роззброїтися – Аваков


Арсен Аваков ©Shutterstock
Арсен Аваков ©Shutterstock

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що приватні охоронні фірми мають упродовж 24 годин роззброїтися і не застосовувати вогнепальної зброї.

«Даю всім охоронним компаніям 24 години – звільнитися від подвійно-потрійних трактувань – привести свою діяльність у бездоганну канву, відповідно до букви закону. Аргумент щодо тривожного військового часу не виправдовуватиме порушень, а обтяжуватиме їх», – написав він на сторінці у Facebook.

За його словами, відтепер МВС посилює режим контролю до законних власників мисливської вогнепальної зброї.

«Вогнепальна зброя в громадських місцях дозволена до носіння лише для співробітників державних силових структур. Жодна з охоронних приватних структур, за законами України, не має права на вогнепальну зброю», – наголосив глава МВС.

«Попереджаю охоронні фірми: встановлення факту поєднання ліцензованих охоронних функцій з використанням зброї приватних осіб, зареєстрованої як мисливська, кваліфікуватимуть як незаконну дію. Такі охоронні фірми та приватні особи будуть покарані – відкликанням ліцензії на охоронну діяльність для фірм; відкликанням дозволу на мисливську зброю та конфіскацією зброї у приватної особи – власника», – додав він.

Аваков зазначив, що на вулицях міст не ходитимуть особисті охоронні групи бізнесменів і політиків з вогнепальною зброєю.

«Це стосується всіх: і квазі-патріотів, і реальних патріотів, і великих бізнесменів та олігархів. І – персонально– Коломойського, Пінчука, Ахметова, Єремєєва, Суркіса, Григоришина та інших. Хочете мати охорону вашого бізнесу з вогнепальною зброєю? Чітко, згідно із законом, залучайте міліційну Державну службу охорони. Інше - буде припинено», – наголосив глава МВС.

Ввечері, 22 березня, вхід до державного підприємства «Укрнафта» заблокували озброєні люди.

Закон України про охоронну діяльність визначає, що суб’єкт охоронної діяльності – це суб'єкт господарювання будь-якої форми власності, створений і зареєстрований на території України, що здійснює охоронну діяльність на підставі отриманої у встановленому порядку ліцензії. Суб’єкт охоронної діяльності має право для забезпечення охоронної діяльності придбавати, зберігати та використовувати спеціальні засоби, серед яких, зокрема, газові пістолети і револьвери та патрони до них калібру 6, 8 і 9 міліметрів, заряджені речовинами сльозогінної та подразливої дії.

XS
SM
MD
LG