Доступність посилання

ТОП новини

Влада України не довіряє росіянам, які воюють на її боці (світова преса)


Влада відмовляється відновлювати дозвіл на проживання деяких росіян, незважаючи на те, що вони воюють на боці України

В Україні проти сепаратистів воюють також росіяни, хоча влада їм іноді не довіряє, пише журналіст AFP. Росіян, які воюють на боці сепаратистів в Україні, широко підтримують вдома, повідомляє журналіст Moscow Times. Українські олігархи знову воюють, пише журналіст Bloomberg. Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер заявив, що російський президент бреше «відверто, публічно та, напевно, безжалісно».

В Україні проти сепаратистів воюють також росіяни, повідомляє журналіст міжнародної агенції новин AFP Марія Антонова. Зокрема, вона розповіла історію 48-річного росіянина Андрія Красільнікова, який вважає конфлікт на Донбасі «війною Росії проти України».

«Справа в тому, що ми не боремося з росіянами, але з армією російського президента Володимира Путіна. Не кожен у Росії підтримує Путіна і його режим… режим воєнізований, поліцейський, який може робити, що заманеться з власними людьми», – сказав Красільніков.

Його дружина та син – українці, однак сам боєць досі має російський паспорт, пише Антонова. Тим не менш, українська влада має певні підозри щодо Красільнікова, а тому не відновлює йому дозвіл на проживання. Якщо ж він поїде в Росію, то боїться, що одразу ж потрапить до в’язниці. Тому він перебуває на передовій, сподіваючись, що міграційна служба не буде його там шукати.

Антонова пише, що одразу декілька росіян, з якими вона розмовляла, мають схожі проблеми з українською владою.

Телеканал France 24: «В Україні деякі росіяни беруть у руки зброю проти Путіна»

Однак, бійцю «Правого сектору» Іллі Богданову, російському націоналісту з Владивостока, вдалося отримати українське громадянство після року боротьби на українському боці, хоча він і визнає, що бюрократичний процес був дуже складним.

«Я громадянин України тепер, я воюю за свою землю. Все, що я маю, тут. Я борюся з режимом Путіна за вільну білу Україну, яка є проєвропейською», – сказав Богданов у інтерв’ю для AFP.

Тим часом, росіян, які воюють на боці сепаратистів в Україні, широко підтримують вдома, повідомляє журналіст російської англомовної газети Moscow Times Пітер Спінелла. За даними державного Всеросійського центру вивчення громадської думки, 65 відсотків росіян підтримують співвітчизників-«волонтерів», які воюють на Донбасі. Лише 16 відсотків вірять, що військові отримають за це гроші.

Кожен п’ятий опитаний (22 відсотки) каже, що не підтримує росіян, які воюють на Сході України. У Москві та Санкт-Петербурзі цей показник виріс до кожного третього.

Більше половини росіян, 57 відсотків, вважають, що російська влада не має заважати росіянам, які воюють на Донбасі, йдться у статті Moscow Times.

Українські олігархи знову воюють, пише журналіст міжнародної агенції новин Bloomberg Леонід Бершидський. Він має на увазі українського президента Петра Порошенка, який не виконав обіцянку продати свою кондитерську компанію «Рошен» (чиста вартість якої складає 1,3 мільярди доларів), та губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського, завдяки якому сепаратизм не охопив підвладний йому регіон.

Аналітик Пол Айван: «Тривожні тенденції. Українські олігархи перебувають у стані війни (знову)»

«Однак Коломойський не був повністю безкорисливим. Він активно боровся проти своїх конкурентів, зокрема, Ріната Ахметова та Віктора Пінчука, та, здається, вірив у те, що в обмін на допомогу, яку він надав Україні, він мав право на розширення своєї бізнес-імперії», – пише Бершидський.

Він також має певну владу над підприємствами, номінально контрольованими державою, як, наприклад, «Укртранснафта» та «Укрнафта», пише Бершидський і висловлює думку, що для Порошенка природнім би було звільнити Дніпропетровського губернатора.

«Однак, навіть якщо Порошенко звільнить Коломойського, його багатство та вплив на добровольчі батальйони все одно робитимуть його потужним гравцем. Коломойський є занадто розумним бізнесменом, щоб ініціювати військовий переворот, але він навряд чи дозволить Порошенку, який до недавнього часу був його рівнею, грубо з собою поводитися», – вважає журналіст із Bloomberg .

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер заявив, що російський президент бреше «відверто, публічно та, напевно, безжалісно». У статті на сайті американського телеканалу CNN Пайфер пише, що тепер головним питанням є те, чи може Захід вірити обіцянкам Росії стосовно конфлікту на Сході України.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер: «Путін продемонстрував готовність брехати, коли це його влаштовує. Західні лідери мають це розуміти та боротися з цим»

«Що може Захід зробити, щоб стабілізувати режим припинення вогню? США та Європейський союз мають сказати росіянам зараз, скільки їм буде коштувати атака на Маріуполь чи іншу українську територію, щоб запобігти подібній атаці», – пише Пайфер.

Колишній посол вірить, що, незважаючи на те, що Путін бреше, він є раціональним гравцем, який вираховує втрати та вигоди.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG