Доступність посилання

ТОП новини

Росія, можливо, не блокуватиме рішення ООН відправити на Донбас миротворців – Кулеба


Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Не голосувати – не означає блокувати, трактує заяву керівника МЗС Росії Сергія Лаврова посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

На його думку, Росія може утриматися від голосування у Раді безпеки ООН щодо відправки миротворчого контингенту на Донбас.

«Цитата Сергія Лаврова дуже цікава, тому що він сказав, що Росія не голосуватиме, а не голосувати – не обов’язково бути проти, не голосувати – це утриматися. А за правилами ООН, утримання не означає заборону, негативну відповідь. Я думаю, це елемент дипломатичного трюку, хоча очевидно, що Росія проти запровадження миротворчого механізму, у якому вона не братиме участі», – сказав Кулеба.

При цьому дипломат вважає, що сама дискусія про миротворців дуже важлива, тому що вона змушує Росію реагувати.

«А чому Російська Федерація проти миротворців? Вона проти миру? Саме порушення цього питання має важливе значення. Якщо навіть дискусія про миротворців сприятиме врегулюванню – це вже добре, це вже результат. Якщо дійсно буде потрібно, щоб така місія була направлена, то шукатимемо шляхи направлення, якщо не з ООН, то з ЄС», – додав Кулеба.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров раніше заявив, що в разі голосування на засіданні Ради безпеки ООН за відправлення в Україну миротворчої місії Росія цього рішення не підтримає.

«Навіть не голосуватимемо… Якщо ця історія дійде до Ради безпеки, то одразу доручу генеральному секретарю доповісти, як до цієї ініціативи ставиться не тільки одна, а обидві сторони – в даному випадку київська влада, Донецьк і Луганськ. Інших операцій з підтримки миру немає», – сказав Лавров.

Верховна Рада України схвалила звернення президента Петра Порошенка до Ради безпеки ООН і ЄС щодо залучення міжнародної операції з підтримання миру і безпеки на сході України.

XS
SM
MD
LG