Доступність посилання

ТОП новини

Хода у Петербурзі: «Фашисти – не в Україні, а засідають тут»


У Петербурзі пікетували з'їзд ультраправих партій Європи (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00

У Петербурзі пікетували з'їзд ультраправих партій Європи

У міжнародних російських консерваторах, що зібрались в Петербурзі, побачили неонацистів

«Тут сьогодні відбувається зібрання неонацистів з усієї Європи, – каже активіст, який пікетує з'їзд ультраправих партій Європи в Петербурзі, що відбувся в неділю 22 березня, – і я проти цього».

У готелі Holiday Inn зібралися понад сто осіб, які дотримуються антифашистських поглядів: «Ні фашистам усіх мастей, від підворіть до влади!» – одне з їхніх гасел.

«Уперше в Пітері відкрито відбувається з'їзд неонацистських партій Європи, які з якихось, очевидно, фінансових причин, підтримують політику президента Путіна напередодні ювілею Перемоги», – говорить інший активіст.

Феміністка з України зауважує, що тепер «нацистами називають тих, хто нацистами не є, а антифашистами називають тих, хто є конкретними фашистами».

До демонстрантів вийшов Костянтин Крилов, який представився «російським націоналістом», заявив, що присутні на форумі заперечують, що вони фашисти і нацисти, і невдоволено запитав у демонстрантів, чому вони їх так називають. У відповідь йому розповіли про діяльність деяких учасників з'їзду з Греції.​

У результаті маніфестації шість демонстрантів були затримані. Після побиття під час допиту один з них потрапив до лікарні. Три дівчини були залишені в ОВС на ніч.

З'їзд у Петербурзі викликав бурхливу реакцію в соціальних мережах.


Міжнародний російський консервативний форум позначають цими трьома словами тільки учасники заходу. У мережі це іменують «з'їздом неонацистів». Зображеному на картинці вище Удо Фойгту Олексій Навальний присвятив цілий пост:

«Люблю таке. Підвідділ «Єдиной России» – якась партія «Родина» (їхній лідер належить до фракції «ЄР» в Думі) проводить, як ви знаєте, зараз в Пітері... еее... зліт консервативних організацій.

Одним з найбільш іменитих гостей, названий «великим другом Росії», є чувак на ім'я Удо Фойгт.

«Другом Росії» він став тому, що Путіна дуже раптом полюбив.

А тепер давайте почитаємо, що писало про цього Удо державне агентство РИА «Новости» менше року тому: «Колишній глава неонацистської Націонал-демократичної партії Німеччини Удо Фойгт увійшов до складу Комітету з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ Європарламенту. Неонацист відомий компліментами на адресу військ ваффен-СС і виправданням Голокосту.

У Європарламенті триває розподіл місць у профільних комітетах і комісіях. Депутат від Націонал-демократичної партії Німеччини (НДПН) Фойгт – один із членів Європарламенту, що не належить до будь-яких фракцій чи політичних груп. Тим більш несподіване подібне «кадрове рішення» щодо члена партії, безпосередньо висхідної до гітлерівської НСДАП.

«Партайгеноссе» Фойгт багаторазово висловлювався на теми нацизму, Голокосту та Другої світової війни. Говорячи про свою партію як духовну і політичну наступницю НСДАП. <...>

Це рішення відкрило двері до Європарламенту наймаргінальнішим силам і може сприяти поширенню ідей нацизму і фашизму в сучасному світі».

Якийсь чудовий круговорот фашизму в природі. Одні й ті ж люди перетворюються з фашистів у друзів Росії так само швидко, як вода в пар і назад. І це в Ленінграді, напередодні 70-річчя Перемоги.

Мені ці всі новини особливо весело читати: я сам в коментарях Соловйов-Кисельових ще недавно був «мерзотником нациком» за позицію щодо віз для жителів Середньої Азії та Закавказзя та участь у Російському марші, а зараз я «ліберал-мерзотник».

Цікаво, до речі, як європейським крайнім правим взагалі вдається дружити з едросами і всіма цими «родинами» – вони голосують проти введення віз (ключове питання для правого електорату) і проводять справжнісіньку ісламізацію Росії (друге ключове питання для консерваторів).

Можливо, за пропозицією Володіна, подружилися на темі геїв».

Геї на форумі дійсно обговорювалися детально – особливо керівником бельгійського руху «Євро-Русь» Крісом Романом:


Віктор Сонькин додає, що дата була обрана не випадково: 22 березня 1933 року в Дахау почав діяти перший концентраційний табір у фашистській Німеччині.


Далі буде, швидше, ось так: все голосніше стануть зойки з приводу фашизму, що стрімко наступає, проте лунати вони будуть на тлі ґрунтовних роз'яснень посадових осіб про те, що ніякий це все не фашизм, а навіть навпаки – повний антифашизм. Жахаються люди так.

Російський актор Геннадій Смирнов:

«Я в цьому Петербурзі понаїхавший. Мені він ніби і рідним бути не повинен, у мене ж в анамнезі «резной палесад». Але вже якось так вийшло, чи професія винна, чи характер, не знаю – але я щодня думаю, як вони тут жили, в Блокаду в моїй улюбленій мансарді на вулиці Некрасова, колишній Басейній. Грілися чим, їли що (хоча я приблизно уявляю, що), спали як. Воду як по цим крутим сходам на сьомий поверх несли. У нас якось ліфт не працював, так я мало не помер. А вони й помирали. У цій квартирі напевно хтось помер, бо вмирали скрізь. Та вони й зараз тут.

Я про що? Список учасників сьогоднішнього форуму європейських нациків і наших милих імперіалістів в готелі Холідей-інн прочитав. Це на Московському проспекті, до блокадного кладовища недалеко. Картинки з їхньої історії подивився. Зіги, прапори, м'язи. Юнаки, лисини, бороди. Хайльгітлери там всілякі, свято Голокосту.

Я ж що? Я, може, й сам російський націоналіст в душі, чи вологодський націоналіст, я взагалі дивний. Мені тільки дай, я б так світ перевлаштуваа, що мама рідна! І я за свободу зібрань навіть для мудаків.

Але вже, *****, не в цьому ж місті. Ну, де завгодно, але не в цьому сумному і прекрасному місті, де могила на могилі. Де кроку не ступиш, щоб про Блокаду не думати. Ну не тут же. Ну, не тут!

А .... нацисти – це ж у Києві, знову я все переплутав».


Журналістка Катерина Винокурова: «Зверніть увагу, до речі. З приводу з'їзду неонацистів в Петербурзі немає ні обурення всяких Соловйових-Кисельових, ні люті прокремлівських блогерів, ні реакції «Єдиної Росії». Треба думати, що захід їх усіх повністю влаштовує».

Ну чому ж ні? Є.


З необхідним уточненням, куди ж без нього:


Ось чомусь не працює логіка. З одного боку, ніякі вони не фашисти, а з іншого боку, фашисту Навальному заздрісно. Загалом, годували огидно і порції були маленькі. Але це слабка реакція. Ось реакція правильна:


Або ось ще:


І для тих, хто все-таки не зрозумів:


Логічно. Як точно помітив Basil Lourié, дружба комуністів з фашистами – це ж діалектично вірно, 1939 рік.

Не можна сказати, що зльоту європейських фашистів ніхто не протистояв. Протистояли.


Вадима Ф. Лур'є – велика фотогалерея, подивіться за посиланням)


Антифашистів затримували, відпускали, знову затримували.


Говорили про протестувальників і з трибуни з'їзду:


Останнє запитання: навіщо?

Історик Олександр Дюков: «Підґрунтя мені бачиться таким чином: в умовах зростаючої конфронтації з Європою шукаються всі, з ким можна хоч якось взаємодіяти – незалежно від ідеології (держава ж у нас не ідеократична). З лівими працюють ліві російські партії, з правими – праві».

Учасниці форуму підґрунтя бачиться інакше: просто в Росії – свобода слова!


Адвокат Павло Чіков теж міркує про свободу слова, тільки з великим знанням справи:


Закінчився з'їзд, так би мовити, консерваторів ухваленням таємної резолюції:


Під кінець, щоправда, готель «замінували», але резолюцію до вибуху, якого не було, «консерватори» підписати встигли. На десерт – підбірка найяскравіших цитат із виступів учасників:


Словом, кругом геї, а Путін рятує. Кого треба, того і рятує.


Галерист і публіцист Марат Гельман: «Два роки тому у нас була погана демократія. Корупція, нечесні вибори, залежні суди, невільна преса. Було зрозуміло «за що боротися»: за чесні вибори, проти корупції, за вільні ЗМІ та незалежні суди.

Тепер ця «погана демократія» скінчилася. Які вибори, якщо сам факт незгоди з владою записує тебе до п'ятої колони; які незалежні суди, якщо президент порушує міжнародне законодавство і зізнається в цьому в інтерв'ю... І так по всіх пунктах.

Авторитарна влада популярного політика відливається в тоталітарний режим. «Путін дорівнює Росія».

У члена координаційної ради «Демокративчний вибір» Станіслава Яковлєва ось такий чорний гумор: «А взагалі смішно вийде якщо зараз які-небудь «Комуністи Ленобласті» такі раптом **** (фігак) і З НАГОДИ ФАШИСТСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ ІСТОРИЧНОГО ЦЕНТРУ ПІВНІЧНОЇ СТОЛИЦІ ДОСИТЬ ЦЕ ТЕРПІТИ ПРОГОЛОШУЄТЬСЯ НЕВСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА і тут відразу люди в балаклавах блокують Ливарний і пристані, Аврора по Смольному ****** (фігачить) з усіх стволів, повстання на Балтійському флоті, Фінляндія введи війська, ось це все».

Мабуть, заради того, щоб всього цього не сталося, «Аврору» і відвезли кудись.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG