Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ заявляє про обмежений поступ у розслідуванні військової складової ядерної програми Ірану


Юкія Амано, архівне фото
Юкія Амано, архівне фото

Міжнародне агентство з атомної енергії заявляє, що досягло лише обмеженого поступу у розслідуванні військової складової ядерної програми Ірану і потребує більшої співпраці з боку Тегерана.

При цьому, як сказав генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано на прес-конференції у Вашингтоні, Іран добре співпрацює з організацією щодо виконання нині чинної тимчасової домовленості про обмеження його ядерної програми.

Але, додав він, «ми ще досі не маємо змоги дійти висновку, що всі ядерні матеріали в Ірані мають суто мирне призначення».

МАГАТЕ намагається з’ясувати декілька моментів ядерної програми Ірану, який, як підозрюють у світі, намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

Міжнародна спільнота й Іран вирішили минулого року, що до 31 березня мали б досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми з тим, щоб Тегеран значно обмежив її обсяг, а світ зняв із нього накладені через цю програму санкції. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мали б укласти до 30 червня. Але така домовленість, наголошують у світі, неможлива без позитивного висновку МАГАТЕ. Нині чинною є тимчасова домовленість обмеженого обсягу, якої дійшли минулої осені.

XS
SM
MD
LG