Доступність посилання

ТОП новини

«Бойовики воюють, щоб не перебити один одного» (огляд преси)


Якщо найманці та бойовики перестають воювати з Україною, між ними починаються внутрішні розбірки

Крихкий мир на Донбасі, знову опинився під загрозою. Бойовики з новою силою загострюють конфлікт. Днями, як інформує газета «Сегодня», вони обстріляли позиції українських військових в усіх напрямках. Дехто з експертів видання вважає, що причини активізації – ухвалені парламентом поправки до закону про особливий порядок місцевого самоврядування. Інші переконані, що загостренням військових дій Путін хоче домогтися легітимізації «ДНР» і «ЛНР» і відновлення їх фінансування Україною. Військові ж експерти газети дотримуються думки, що бойовики банально не здатні жити без війни. Адже у найманців і сепаратистів немає ні економічного, ні політичного, ні соціального життя. У них немає роботи, немає взагалі ніякої змістовної діяльності. Це не ті люди, які закінчили Сорбонну. Якщо вони перестають воювати з Україною, значить, між ними починаються внутрішні розбірки. На чужій території таким, як вони, робити нічого: або горілку пити і влаштовувати розбірки, або воювати. Тому командири змушені направляти їх енергію проти українських військовиків. Про це йдеться в статті «Бойовики воюють, щоб не перебити один одного».

Улітку в Донецькій і Луганській областях може статися екологічна катастрофа, попереджає «Газета по-українськи». Видання пише, що у річці Сіверський Донець критично низький рівень води, як у липні-серпні. О такій порі за нормальних кліматичних умов має бути повінь, але цього року випало мало снігу. Якщо літо буде посушливе, то в серпні не можна буде здійснювати звідти водозабір. І чотири мільйони жителів навколишніх територій залишаться без води. Треба вирішувати питання з підкачуванням води каналом Дніпро – Сіверський Донець для заповнення Краснопавлівського водосховища. Але канал не працює. Щоб його запустити, потрібно 40 мільйонів гривень. Докладніше про це йдеться в статті «Улітку Донбас може залишитися без води».

Газета «Україна молода» попереджає, що сутички між старателями, які видобувають бурштин на Рівненщині, загрожують перетворитися на кримінальні війни, якщо цей бізнес не буде легалізований. Видання пише, що сьогодні поліщуки мають велике багатство, але живуть бідно. Бурштин вивозять за межі України. І податки платять у Польщі, Китаї, Росії, але не в Україні. Журналісти згадують, що бурштин на Рівненщині почали копати ще у 80-х роках минулого століття. Тоді це були більш поодинокі випадки, ніж тенденція. Однак уже з початку 90-х там з’явилися свої корупційні схеми, налагодилися канали збуту, з’явилися свої «бурштинові барони». З’явився і свій «дах» — міліція, митниця, прикордонники. Про нинішні проблеми і те, як можна позбутися корупції і направити видобуток каміння в цивілізоване русло йдеться в матеріалі «Бурштинове прокляття Полісся».

«Бойовики воюють, щоб не перебити один одного» (огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG