Доступність посилання

ТОП новини

«Кіборг» Свирид і його дружина Оксана про катування в Донецьку (світова преса)


Свирид розповів, що остання битва за аеропорт тривала «весь день і всю ніч», допоки не пролунав великий вибух і терміналу аеропорту «не стало»

Історію донецького «кіборга», старшини Анатолія Свирида розповідає журналіст «Бі-Бі-Сі». А російський військовий експерт пише у Moscow Times, що не варто боятися російських військових тренувань. Опозиційний російський депутат Ілля Пономарьов заявив, що телеканал RT (колишній Russia Today) варто зареєструвати як групу лобістів, повідомляє BuzzFeed.

Історію донецького «кіборга», старшини Анатолія Свирида та його дружини, яку сепаратисти захопили, коли вона намагалася визволити його з полону, розповідає журналіст «Бі-Бі-Сі» Том Беррідж.

Свирид розповів, що остання битва за аеропорт тривала «весь день і всю ніч», допоки не пролунав великий вибух і терміналу аеропорту «не стало». Коли Свирид разом із іншими бійцями, які залишились живими, здалися, сепаратисти провели їх колонами вулицями Донецька.

«Люди підбігали до нас, кричали, били нас, кидали камінням й яйцями. Вони били нас ногам, плювали на нас, лаяли», – розповів Свирид.

Разом із іншими «кіборгами» його тримали у якомусь підвалі без вікон та опалення. За словами Свирида, на нього тиснули психологічно, але без фізичного насильства.

«Бі-бі-сі»: «Український «кіборг» згадує війну та жахи полону»


Побачивши свого чоловіка по телебаченню, Оксана поїхала в Донецьк, сподіваючись, що його випустять. Натомість її саму протримали в полоні майже два тижні та, за її словами, били «так сильно, як чоловіків». Оксану також катували електричним струмом. «Вони хотіли, щоб ми визнали, що ми шпигуни», – сказала вона.

Першою випустили Оксану, через два тижні – її чоловіка під час двостороннього обміну полоненими.

Не варто боятися російських військових тренувань, пише російський військовий експерт Олександр Гольц на сторінках англомовної газети Росії Moscow Times, коментуючи нещодавні навчання Північного флоту цієї країни, під час якого військо симулювало «велику війну».

Російські генерали мали продемонструвати силу армії, але у той же час дотримуватися Віденського документу, який забороняє раптовий огляд війська за участі понад 38 тисяч солдатів і тривалістю довшою за 72 години, пояснює Гольц. Отже, Росія почала маніпулювати Документом.

«Чиновники оголосили додаткові військові навчання, що охоплюють всю Росію. Таким чином вони хотіли заплутати західні країни, якщо б ті раптом почали вимагати, щоб Росія дотримувалася обмежень документу. Однак через це навіть Генштаб заплутався в тому, хто та де проводить маневри», – пише експерт.

Загалом, «Арктичні сили» Росії лише продемонстрували, що не можуть захистити російське арктичне узбережжя з військом, яке там наразі розташоване. Дві чи три «арктичні бригади» не можуть охопити територію від Мурманська до Владивостока, зазначає експерт. «Не менш цікавим є те, як Росія планує постачати тисячі тонн пального для літаків на авіабазу, щоб забезпечити літаки, які би патрулювали велику територію», – пише Гольц.

Редактор Moscow Times Ґрейс Кадіги: «Росія грає у військові ігри, робить войовничі заяви, але це все бравада»

Опозиційний російський депутат Ілля Пономарьов заявив, що телеканал RT (колишній Russia Today) варто зареєструвати як групу лобістів, про що він розповів американському сайту BuzzFeed.

«Мені здається, що це не ЗМІ. Те, що робить Захід, це велика помилка, тобто, визнання каналу за медіа-інструмент. Я вважаю, що це інструмент лобіювання, та регулювати його треба як лобі, а не засіб масової інформації», – сказав Пономарьов BuzzFeed.

Більше того, на думку російського депутата, Russia Today є «гіршим за «Ісламську державу», тому що угрупування може бути фізично небезпечним для тих, хто з ними стикається, однак RT зосереджений на запереченні основних цінностей західного суспільства, розповів Пономарьов BuzzFeed.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG