Доступність посилання

ТОП новини

Москва мілітаризує Крим для шантажу південних країн НАТО – Чубаров


Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

«Війна почалася окупацією Криму, й закінчиться його визволенням», – заявив у Брюсселі голова Меджлісу

Брюссель – Війна проти України розпочалася з окупації Криму і може припинитися тільки його визволенням, переконував у вівторок Європарламент голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Самі євродепутати у закликах не залишати кримську окупацію «на узбіччі» своєї уваги – з боку присутніх у Брюсселі українських дипломатів, політиків та представників духовенства – особливої потреби не мали. «Європарламент у питанні повернення Криму триматиме всі євроустанови в «пробудженому стані», – обіцяють вони.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Санкції чи зміцнення української армії – що може більше посприяти звільненню Криму від російської окупації? Про це запитували у голови Меджлісу Рефата Чубарова депутати Європейського парламенту. «І те, й інше – відповідав їм він, – та ще й реформи у самій Україні».

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Водночас, розповідаючи про кричущі порушення прав кримських татар і тиск, під яким вони, інші меншини та проукраїнські сили Криму опинилися після анексії, політик зазначає, що слід знайти мирний спосіб повернення півострова Україні. Тоді як Росія має інші плани, сутність яких важко і переоцінити, і передбачити.

«Росія зараз навпаки готується до того, що, мовляв, слід захищати Крим зброєю – каже він. – Але ще й до того, щоб шантажувати своїх сусідів, насамперед, країни південного флангу НАТО – Болгарію, Румунію й Туреччину».

З Криму війна проти України почалась, його звільненням закінчиться – Чубаров
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00


Тому, наголошує Рефат Чубаров, росіяни максимально нарощують свою зброю у Криму, зокрема, розміщують ракетно-зенітні комплекси, а їхня зброя нині здатна контролювати всю акваторію Чорного моря.

ЄС посилюватиме тиск і шукає, як реінтегрувати Крим

Андрей Пленкович
Андрей Пленкович

На російські військові маневри та мілітаризацію півострова, що спостерігаються останнім часом, ЄС відповість посиленням політичного тиску на Москву, каже Андрей Пленкович, голова парламентської делегації Україна-ЄС.

«Ми посилимо політичний тиск, аби припинити ці дії та створити сприятливі умови паралельно з реалізацією мінських угод і твердим діалогом із Росією, яка чітко показала, що є нашим стратегічним супротивником, а не партнером. Також ми намагаємося знайти відповідний план реінтеграції Криму до України», – обіцяє євродепутат.

Інший депутат Європарламенту Марк Демесмекер уже особисто побував під Дебальцевим у розпал наступу на місто російських сил та сепаратистів. Він зауважує, що готовий був би поїхати й до анексованого Криму, щоб побачити реалії окупації на власні очі. Марк Демесмекер наголошує: європарламентарі не дозволять ЄС розслабитися в питанні Криму:

«Ми не забуваємо про дуже складну ситуацію в Криму: і йдеться не лише про права людини, але й про питання безпеки для решти Європи, бо ми спостерігаємо збільшення російської військової присутності та зброї в Криму».

Бельгійський парламентар каже, що «завдання Європарламенту, так би мовити, підтримувати інституції ЄС у пробудженому стані й спрямовувати їхню увагу на Крим».

Анексія Криму – це найтяжчий злочин – Єлісєєв

Анексувавши Крим рік тому, Росія скоїла найтяжчий міжнародний злочин, заявив у Європарламенті голова представництва України при ЄС Костянтин Єлісєєв, нагадавши, що нещодавно у документальному фільмі президент Росії Володимир Путін зізнався в управлінні подіями в Криму річної давності.

Костянтин Єлісєєв
Костянтин Єлісєєв

Дипломат повідомляє представникам Європарламенту, що «це доводить, що російська агресія проти суверенітету і територіальної цілісності України планувалася задовго і була здійснена дуже організовано».

«Тому я переконаний, що ЄС не тільки підтвердить свою політичну позицію, але й надасть анексії Криму належну правову оцінку», – заявляє український дипломат.

  • Зображення 16x9

    Віталій Єреміца

    Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі з 2008 року. Родом із Буковини

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG