Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров закликає кримських татар не покидати Крим


Рефат Чубаров на слуханні в Європейському парламенті, Брюссель, 24 березня 2015 року
Рефат Чубаров на слуханні в Європейському парламенті, Брюссель, 24 березня 2015 року

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликає кримських татар, які живуть у Криму, не полишати півострів, незважаючи на погіршення становища внаслідок російської окупації, здійсненої рік тому.

Але, виступаючи в Європейському парламенті, Чубаров додав: «Після квітня 2014 року ми не виключаємо ніяких дій із боку Росії, включно з депортаціями цілих народів».

За його словами, нині спостерігається тенденція еміграції з окупованого Криму. Зокрема, останню сесію Меджлісу довелося проводити з застосуванням скайпу, бо вісім його членів нині живуть на материковій частині України.

Самому Чубарову влада Росії, яка окупувала Крим, забороняє повернутися на батьківщину.

Кримські татари вже пережили депортацію з Криму до Середньої Азії 1944 року за вказівкою Сталіна. Тоді були виселені близько 180 тисяч кримських татар, багато з них під час депортації загинули. Їм дозволили повертатися тільки з кінця 1980-х років. Минулого року багато кримських татар виступили різко проти російської окупації і спроби анексії півострова. За даними правозахисників, відтоді кримські татари зазнають дискримінації і переслідувань із боку російської окупаційної влади.

XS
SM
MD
LG