Доступність посилання

ТОП новини

Ірак і Сирія обговорюють боротьбу з тероризмом


Ібрагім аль-Джаафарі (л) і Валід аль-Муаллем (п) під час зустрічі в Дамаску під портретом Башара аль-Асада, 24 березня 2015 року
Ібрагім аль-Джаафарі (л) і Валід аль-Муаллем (п) під час зустрічі в Дамаску під портретом Башара аль-Асада, 24 березня 2015 року

Міністр закордонних справ Іраку Ібрагім аль-Джаафарі зустрівся в Сирії з її президентом Башаром аль-Асадом і своїм колегою Валідом аль-Муаллемом, щоб обговорити боротьбу проти ісламістського угруповання «Ісламська держава».

Після зустрічі в Дамаску іракський міністр закликав країни регіону надати Іракові й Сирії підтримку в цій боротьбі. Зокрема, сказав він, арабські країни мають підтримати Сирію в її боротьбі проти тероризму, бо, якщо не буде співпраці, екстремізм дістанеться до кожної країни.

Голова сирійського МЗС, зі свого боку, висловив сподівання, що керівництво Іраку «не пошкодує зусиль, щоб прорвати облогу, в яку взяли Сирію».

Візит відбувся напередодні зустрічі Ліги арабських держав, що запланована на 28 березня в Єгипті. Членство Сирії в цій організації зупинили ще 2011 року після перших дій влади країни для придушення громадянських протестів, що врешті призвело до нинішньої громадянської війни в ній. Більшість арабських країн заявляє, що нинішня влада Сирії втратила легітимність.

Екстремістське угруповання «Ісламська держава» діє в кількох країнах; зокрема, воно захопило значні території в Іраку, а також у Сирії, де воно воює і проти сирійської влади, і проти збройної опозиції до неї – і поміркованої, і менш радикальної ісламістської. Влада Сирії, зі свого боку, називає всіх своїх супротивників «терористами».

XS
SM
MD
LG