Доступність посилання

ТОП новини

У Дебальцеві згоріли 70 відсотків російських танків – киргиз, який воював на боці «ЛНР»


Манас
Манас

«Найманці окремих підрозділів отримують 1,5 тисячі доларів на місяць. Російські радники – по 5-6 тисяч доларів»

Сабир Абдумомунов

Манас – військовий офіцер, на початку 90-х закінчив вище військово-політичне училище в Сімферополі. Він розповів, як був завербований до збройного угруповання «ЛНР» на сході України. Провоювавши в лавах сепаратистів трохи більше, ніж півроку, Манас вирішив повернутися на батьківщину, у Киргизстан. Раніше Радіо Свобода вже опублікувало першу частину його зізнань, у яких він зокрема розповів, що приєднався до сепаратистів, бо передивився російське телебачення. Імʼя співбесідника змінене на його прохання.

– Ви шість місяців пробули на сході України. Але, як запитують наші читачі, чому Ви не відразу зрозуміли, що там немає фашистів?

– Для тих, хто сумнівається. Сам я не публічна людина. Оскільки був у розвідці, я для них зараз є ворогом номер один. Адже я потрапив в розвідгрупу, у мене є дані. Можна перевірити будь-яку інформацію по Луганську і Донецьку. У мене є телефони і позивні шахтарів, які воюють. З ними можна відкрито поговорити, всі вони були разом зі мною в розвідці.

Ніхто просто так звідти не йде. Супровід «вантажу 200» дав мені можливість виїхати

Чому я поїхав звідти тільки зараз, коли потрібно було супроводити «вантаж 200»? Якби я розповів про своє бажання, то мені не дозволили б перетнути кордон. Таких ситуацій багато. Ніхто просто так звідти не йде. Тому я був до кінця «ополченцем», незважаючи на те, що мій світогляд змінився. Супровід «вантажу 200» дав мені можливість виїхати за межі Східної України.

Середній вік тих, хто воює на Донбасі – трохи більше 40 років. Це – люди, які не можуть виїхати або не мають коштів

Більша частина молоді виїхала з області як біженці. Середній вік тих, хто воює на Донбасі – трохи більше ніж 40 років. Це – люди, які не можуть виїхати або не мають коштів. Якщо один раз вступив у лави «ополченців», складно звідти вирватися. Романтика закінчується через місяць, коли їм заявляють: «Ви для України – сепаратисти, потім вони вас просто знищать». Є місцеві жителі, яким доводиться воювати, але вони теж хочуть виїхати. Я навіть хотів влаштувати прес-конференцію після того, як безпосередньо зв'язався з тими людьми.

Спочатку там діяли лише банди – такі, як «Оплот», «Дон», «Зоря» та інші, які захоплювали відділення міліції і використовували зброю. Потім почалася поставка російського озброєння.

– Як техніка проходила через кордон?

– Техніка переправляється вночі або під час туману. Зараз для її розміщення звільнили ангари. Донбас – промислова зона, тому тут багато вагоноремонтних заводів, старих шахт. В один ангар спокійно поміщається близько 217 танків.

– Тобто на кордоні є ділянки для вільного переміщення?

Вночі космічні супутники не фіксують дані, тому військову техніку завозять вночі і під час туманів

– В Ізвариному кордон відкритий. Вночі космічні супутники не фіксують дані, тому військову техніку завозять вночі і під час туманів. Тільки-но настає ніч або спускається туман, в'їжджає техніка, її поміщають в ангари. Удень спокійно, але тільки-но настає ніч, техніка виїжджає на поля, б'є по точках.

Отримали комплекси «Ігла». Є 20-30 зенітно-ракетних комплексів «Бук». Ціла тульська дивізія стоїть біля кордону в Ізвариному

Зокрема отримали надсучасні переносні зенітно-ракетні комплекси «Ігла», які тисячами поставляли до Луганська. Вони й самі стріляють, і нас вчать. У самій Україні мало льотної техніки, літає пара літаків, і то – для розвідки. Є 20-30 зенітно-ракетних комплексів «Бук», які розташовані в Краснодоні. Ціла Тульська дивізія стоїть біля кордону в Ізвариному. Я розповідаю те, що бачив. Багато самохідних артилерійських установок. Однак і втрати дуже великі. У Дебальцеві згоріли 70 відсотків російських танків, це ми знаємо не з чуток. Вся ця інформація засекречена.

– А що ж мирні жителі?

Мирні жителі проти як ополченців, так і українських військових

– Мирні жителі проти як «ополченців», так і українських військових, адже мародерство неможливо зупинити.

– Чи були конфлікти між найманцями і керівництвом?

– Якось загинув один хлопець. Через це в бригаді виник бунт, хлопці казали: мовляв, чому ви, знаючи, що ми потрапимо під мінометний вогонь, закинули нас туди. Із 70 осіб у живих залишилося тоді тільки 30. Я залишився живий не тому, що був досвідченим або розумним, просто Бог допоміг. Після цього розвідувальний штаб оточили, пара хлопців не витримали і почали бити російських полковників, у результаті сталася стрілянина.

– Багато там вихідців із Центральної Азії?

Було три киргизи, сім казахів. Чеченців та осетинів там більше

– Я не бачив багато. В артилерійській розвідці було три киргизи, сім казахів. Чеченців та осетинів там більше.

– А що стосується грошей? Скільки платять військовим?

Найманці окремих підрозділів отримують 1,5 тисячі доларів на місяць. Російські радники – по 5-6 тисяч доларів

– З приводу грошей ситуація наступна. Найманці окремих підрозділів отримують 1,5 тисячі доларів на місяць. Військові, які прийшли за набором у рядовий склад, отримують 400 доларів, офіцери складу – 500 доларів. Російські радники – по 5-6 тисяч доларів. Вам потрібно правильно зрозуміти. Начебто воює російська регулярна армія, але всі вони – контрактники, які воювали в Чечні, досвідчені танкісти, артилеристи, розвідники або «ігольщики».


Оригінал публікації – на сайті Киргизької служби Радіо Свобода


Переклад першої частини інтервʼю:

18.03.2015
Там діє регулярна російська армія – киргиз, який воював на боці «ЛНР»

Киргиз поїхав на Донбас, бо думав, що воюватиме з «фашистами» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG