Доступність посилання

ТОП новини

СБУ запобігла підготовці теракту в Одесі – Лубківський


Ukraine — Security Service of Ukraine, 19Jun2014
Ukraine — Security Service of Ukraine, 19Jun2014

Служба безпеки України запобігла підготовці теракту в Одесі, повідомив радник глави СБУ Маркіян Лубківський.

«У результаті спецоперації був затриманий громадянин «С», 1973 року народження, одесит. Він незаконно зберігав і виготовляв СВП (саморобний вибуховий пристрій), вогнепальну та холодну зброю, брав участь у трагічних подіях 2 травня 2014 року в Одесі», – написав він на сторінці у Facebook.

За його словами, під час обшуку в затриманого вилучено саморобний вибуховий пристрій потужністю в 500 грамів у тротиловому еквіваленті, компоненти до нього, вісім пістолетів, три рушниці, оснащені снайперськими прицілами, патрони, а також антиукраїнську, сепаратистську літературу. Діяльність затриманого координували невстановлені особи з Криму.

Встановлюють причетність затриманого до здійснення терористичних актів в Одесі й Одеській області, а також спільників, додав Лубківський.

Крім того, він повідомив, що СБУ затримала двох учасників одеського «антимайдану».

«У ході обшуків за місця його проживання серед інших речей (комп’ютерна техніка, накопичувачі інформації), що можуть мати значення за справою, виявлено та вилучено атрибутику так званої «Новоросії». Встановлена причетність «А» ( затриманого. – ред.) до вивішування символіки «Новоросії» у різних частинах Одеси»,– повідомив Лубківський, зауваживши, що на даний час вживаються заходи щодо подальшої перевірки затриманого до вчинення терористичних актів.

За даними СБУ, інший затриманий в Одесі «антимайданівець» – громадянин України «Т», 1980 року народження, активний учасник так званого проекту «Куликове поле».

«Під час опитування «Т» повідомив, що спільно з вищезгаданим громадянином України «А» виношував наміри виготовлення саморобного вибухового пристрою (СВП) з метою можливого здійснення терористичного акту на території Одеського регіону (одним із завдань для здійснення теракту розглядали офіс одеської «Самооборони»)», – повідомив Лубківський.

У СБУ зазначають, що для виготовлення вибухового пристрою затриманий придбав необхідні компоненти, під час обшуку вони були вилучені.

XS
SM
MD
LG