Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ємену втікає через наступ повстанців


Абед-Раббо Мансур Хаді, фото 21 березня 2015 року
Абед-Раббо Мансур Хаді, фото 21 березня 2015 року

За повідомленнями з Ємену, президент країни Абед-Раббо Мансур Хаді втік зі свого дому в місті Адені через наступ на це портове місто на півдні країни шиїтських повстанців.

Місце його нинішнього перебування невідоме.

Уранці в середу, 25 березня, повстанці з руху Хуті за підтримки частини урядових військ Ємену, яка перейшла на їхній бік, узяли під контроль базу військово-повітряних сил за 60 кілометрів від Адена і вже через кілька годин почали завдавати повітряних ударів по вірних президентові силах, які охороняли президентський комплекс в Адені.

(Тим часом мешканці захоплених повстанцями міст, таких, як Таїз, протестують проти їхньої влади)

У Ємені протестують проти антиурядових повстанців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Захоплене повстанцями раніше державне телебачення Ємену оголосило за затримання президента країни винагороду, що в перерахунку становить майже 100 тисяч доларів. Представники повстанців також заявляють, що їхні бійці затримали на півдні Ємену міністра оборони країни.

Іще минулого місяця, в лютому, Абед-Раббо Мансур Хаді був змушений утекти зі столиці Ємену Сани, яку повстанці захопили ще у вересні минулого, 2014 року. Перед втечею повстанці змусили його і членів уряду оголосити про відставку, та після втечі керівники країни відкликали ті заяви.

У вівторок, 24 березня, президент Ємену звернувся до Ради безпеки ООН із закликом дати згоду на воєнне втручання «охочих країн» із метою «захистити Ємен».

Шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Малека аль-Хуті, діє в Ємені ще з 2004 року й останніми роками почало розширювати захоплені ним території. Нині воно контролює північно-західну, густо населену чверть Ємену зі столицею Саною; урядові країни нині підконтрольна зона навколо Адена, а також території центру і сходу країни, що їх значною мірою складають пустелі. Це угруповання, як вважають, підтримує шиїтський Іран. За оцінками, шиїти становлять близько 35–40 відсотків населення Ємену, переважно на північному заході країни, суніти ж – 60–65 відсотків.

XS
SM
MD
LG