Доступність посилання

ТОП новини

Президент Афганістану дякує США за підтримку


Ашраф Гані дякує за оплески на його адресу в Конгресі США, 25 березня 2015 року
Ашраф Гані дякує за оплески на його адресу в Конгресі США, 25 березня 2015 року

Президент Афганістану Ашраф Гані подякував Сполученим Штатам Америки за участь у війні в Афганістані, найдовшій в історії США.

Виступаючи на спільній сесії обох палат Конгресу США у столиці США Вашингтоні, він заявив, що Афганістан має глибокий борг перед 2315 загиблими американськими військовими й понад 20 тисячами поранених у цій війні.

Він також подякував США за підтримку розвитку й цивільного сектору Афганістану.

Тим часом у самому Афганістані ісламістський рух «Талібан» різко розкритикував рішення США вповільнити виведення військ із Афганістану. Як заявив речник талібів Забіулла Муджагід, це рішення «підриває всі сподівання на мир», бо означає, що війна триватиме.

У вівторок, 24 березня, президент США Барак Обама оголосив, що його країна вповільнює плановане виведення своїх військових із Афганістану, і всі 9 тисяч 800 військовиків США, які перебувають там нині, залишаться до кінця нинішнього, 2015 року.

Зробити так його просив Ашраф Гані.

Ці війська США не беруть участі в бойових операціях, а перебувають в Афганістані головно як радники й інструктори. Їхнє число мали до кінця року скоротити, а до кінця наступного, 2016 року планували вивести їх повністю.

Таліби ще не починали мирних переговорів із владою Афганістану, але останнім часом почали з’являтися повідомлення, що сторони, можливо, наближаються до таких переговорів.

XS
SM
MD
LG