Доступність посилання

ТОП новини

Коломойський пішов: що далі?


Петро Порошенко під час зустрічі з Ігорем Коломойським. Київ, 25 березня 2015 року
Петро Порошенко під час зустрічі з Ігорем Коломойським. Київ, 25 березня 2015 року

Екс-голова ОДА пішов вчасно і має свої політичні плани – думка політолога

Дніпропетровськ – У середу президент України Петро Порошенко підписав указ про відставку Ігоря Коломойського з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації. Виконувачем обов'язків керівника ОДА має бути призначений Валентин Резніченко, який від лютого працював головою Запорізької облдержадміністрації. Чого очікують від зміни керівника області політики з різних таборів, експерти та пересічні жителі області?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зміщення Ігоря Коломойського з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації – несподіванка для Дніпропетровщини. Ще вчора аналітики заявляли про малоймовірність такого розвитку подій.

Порошенко підписує заяву про відставку Коломойського
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00


Після того, як Коломойський сам подав у відставку, а президент її прийняв, на Дніпропетровщині очікують зміни всієї команди обласної виконавчої влади. Вслід за шефом уже йдуть у відставку його заступники Геннадій Корбан і Святослав Олійник, вони заявляють, що «прийшли разом і повинні піти разом». В інтерв’ю Радіо Свобода Святослав Олійник зазначив, що президент обрав «дуже високий критерій, що стосується бізнесменів на посадах», і це має стосуватись «усіх, починаючи з бізнесменів в Адміністрації президента, самого президента, бізнесменів у Кабміні». Що ж до планів у політиці, Святослав Олійник не виключає невдовзі появи дніпропетровської «команди як політичного суб’єкта».

Дніпропетровщина залишиться стабільною?

Водночас Святослав Олійник запевняє, що відставка Коломойського і його соратників ніяк не вплине на стабільність у регіоні – команда і далі буде «весь свій вплив і можливості витрачати на те, щоб Дніпропетровщина залишалась спокійною і захищеною територією».

«Якщо закон один для всіх, то ми зацікавлені, щоб він був один для всіх. Якщо центральна влада цю планку не витримає, то це буде вибіркове застосування закону, це те саме, що Янукович і перспективи, відповідно, такі самі. Якщо планка буде витримана, тоді в нас є надія на сталий, нормальний розвиток нашої держави… Наше головне завдання спільне – щоб Дніпропетровщина залишалась стабільною і захищеною, цього просять люди, це просто потреба часу. Все, що залежить від нас, буде спрямовано на цю мету. Поки ми не переконаємось, що влада нова тримає ситуацію під контролем, ми будемо займатись безпекою регіону», – зазначив Святослав Олійник.

У БПП припускають, що Коломойський залишиться в політиці

Депутат Дніпропетровської обласної ради від «Блоку Петра Порошенка» Владислав Романов називає зміну керівника в області «шоком», «струсом» для політичної системи, які підуть на користь Україні, допоможуть «посилити і прискорити процес реформування країни». Він припускає: прийшовши у політику, Коломойський її не полишить.

Коломойський буде продовжувати політичну діяльність, але вже не з позиції державного службовця, а з позиції бізнесмена, просто громадянина. У нього є рейтинг і тепер питання, як він цим рейтингом розпорядиться
Владислав Романов

«Що стосуються Коломойського, то його заслуги перед областю і Україною безсумнівні. Я думаю, що Коломойський буде продовжувати політичну діяльність, але вже не з позиції державного службовця, а з позиції бізнесмена, просто громадянина. У нього є рейтинг і тепер питання, як він цим рейтингом розпорядиться. Ситуація зараз переходить в іншу сферу і, напевно, треба від сильних, яскравих дій переходити до потужного тиску всієї державної машини. Для нашої політичної системи це шок, це струс, але він має піти на користь», – сказав у коментарі Радіо Свобода Владислав Романов.

В «Опозиційному блоці» критикують роботу «команди Коломойського» в області

Олександр Вілкул
Олександр Вілкул

В «Опозиційному блоці» відставку голови Дніпропетровської облдержадміністрації вітають. Один із лідерів політичної сили, екс-голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул у заяві, отриманій Радіо Свобода, зазначив, що президент, підписавши відставку, «продемонстрував, що неприпустимою є ситуація, в якій Коломойський поставив інтереси власного збагачення вище завдань, які стоять перед державою».

Звичайної діяльності, спрямованої на поліпшення побуту жителів, не було. Вони вдарились у політику, в захист, а далі не пішли
Вадим Рублевський

Депутат Дніпропетровської міської ради з фракції «Опозиційного блоку» Вадим Рублевський зазначає, що до заслуг команди Коломойського в регіоні можна віднести збереження миру й організацію волонтерського руху, між тим, у господарській галузі, каже він, за рік «нічого не вдалось зробити».

«Зберегли мир, організували волонтерів. Це заслуговує позитивної оцінки. Але звичайної діяльності, спрямованої на поліпшення побуту жителів, не було. У мене таке враження, що цього робити команда, яка приходила, просто не вміє. Вони вдарились у політику, в захист, а далі не пішли. Або не захотіли, або не підібрали потрібних людей», – заявив депутат.

Пішов вчасно?

Дніпропетровський політолог Віктор Пащенко спокійно ставиться до чергової зміни в кріслі голови облдержадміністрації. За його словами, відставка Ігоря Коломойського прямо не пов’язана з конфліктом навколо «Укрнафти». Він каже: екс-голова ОДА пішов вчасно і має свої політичні плани.

Йому якраз був час іти. Якщо вони хочуть брати участь у виборах, то у них зараз кращі стартові позиції
Віктор Пащенко

«Мені здається, що йому якраз був час іти. Якщо вони хочуть брати участь у виборах, то у них зараз кращі стартові позиції. Можна сказати: ми не доробили одне, друге, третє… З часом усе увійде в більш-менш спокійні рамки. Громадськість зрозуміє, що за той рік, коли була при владі команда Коломойського, державні органи набули певної міцності. Рік тому значення Коломойського для безпеки області було визначальним і навіть більше. На даний момент правоохоронні органи досить компетентні, щоб також цю безпеку підтримувати», – коментує Пащенко.

Що стосується новопризначеного в. о. голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка, експерти сходяться на тому, що він хоч і є уродженцем Дніпропетровська, для регіону персона невідома. Політолог Віктор Пащенко припускає, що той пробуде на посаді недовго – до місцевих виборів. В останній місяць Резніченко був головою ОДА Запорізької області. Указу про його призначення на сайті президента поки немає.

Люди на вулицях Дніпропетровська: за і проти

Думки пересічних дніпропетровців, з якими Радіо Свобода поспілкувалось на вулицях, розділились: одні вітають відставку голови ОДА, інших вона хвилює.

Йде наведення ладу в країні. Президент примушує всіх грати за загальними правилами – як простих громадян, так і олігархів

«Підтримую рішення президента, йде наведення ладу в країні. Президент примушує всіх грати за загальними правилами – як простих громадян, так і олігархів. Інформація про дестабілізацію – це штучне нагнітання», – сказав Ярослав.

Яким би олігархом він не був, він нас охороняв, нашу область від воєнної загрози. Тепер мені тривожніше

«Яким би олігархом він не був, він нас охороняв, нашу область від воєнної загрози. Хоча у нього є свої недоліки. Тепер мені тривожніше», – зазначила Світлана.

Йде війна за переділ власності, а ми, як прості люди, можемо постраждати

«Я вважаю, що йде війна за переділ власності, олігархи ділять між собою власність, а ми, як прості люди, можемо постраждати. Нового призначили, він запорізький, ми його не знаємо, може, він щось і зробить, але ми не впевнені», – зауважує Лідія.

Реакція в соціальних мережах

Відрізняються і думки дніпропетровських блогерів та користувачів соціальних мереж.


Що ж до «нового народного віча», анонсованого командою Коломойського, його планують на суботу. Організатори кажуть, що проведуть його у форматі звіту про роботу ОДА за рік.

Між тим, у середу в Дніпропетровській області неспокійно: невідомі підірвали залізничну колію на межі Дніпропетровської та Донецької областей. Жертв і постраждалих немає. Провадження порушили за статтею «терористичний акт».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG