Доступність посилання

ТОП новини

Від шкарпеток до реанімобілів: чим конкретно Європа вже допомогла Україні


«Це ми всі, всі разом, повинні виграти політичну і збройну війну, яка точиться на території України» – Ведрін

Київ – «Дякуємо, Путін» – під таким заголовком, з фотографією українських бійців на протезах, вийшов у березні австрійський журнал «Biber». Як зазначають австрійські журналісти, агресія режиму Путіна проти України стала перевіркою готовності ЄС стати в обороні європейських цінностей, гідності, солідарності, правди, вірність яким проголосили українці і за що поплатились агресією авторитарної держави на Сході. Як європейську солідарність на рівні держав та урядів, солідарність простих європейців бачать у Києві?

ЗАВАНТАЖИТИ

Обкладинка березневого номеру журналу Biber
Обкладинка березневого номеру журналу Biber

Понад півтисячі життів українських бійців врятували медики Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Пирогова. Вони працювали на лінії вогню у районі Донецького аеропорту і в Дебальцеві, а зараз працюють у місті Попасна на Луганщині. Як розповів Радіо Свобода координатор шпиталю Геннадій Друзенко, ефективна праця медиків була би неможлива без спеціалізованих автомобілів, які передали з Німеччини тамтешні волонтери.

«Ми розжились на цілий операційний автобус, обладнаний у Німеччині, який є унікальним: в Україні він у єдиному екземплярі. Так само в єдиному екземплярі і наша операційна машина «Ангел». Завдяки підтримці європейських партнерів, ми маємо унікальне обладнання і можемо евакуювати поранених навіть з нейтральної смуги», – визнав Друзенко.

А волонтери з руху допомоги армії «Маестро» повідомили журналістам, що Польща передала для потреб фронтової медичної бригади швидкого реагування реанімобіль. Це перший з п’яти реанімобілів, які придбали і передали Україні пересічні поляки.

«Ми всі разом маємо виграти цю війну» – французький волонтер

Не менш важлива для України – допомога українським бійцям, які отримали поранення або каліцтва під час участі у воєнних діях на Донбасі. Десантник Валентин Баско, який перебував у польській клініці, повернувся додому… своїми ногами.

«Поранення у мене було сильне, я не міг ходити. Півроку лежав в апараті Ілізарова. Зараз ходжу без милиць, своїми ногами», – розповів журналістам Баско, разом з яким у Польщі пройшли курс реабілітації ще близько тридцяти українських військовослужбовців.

Французький політолог Олівьє Ведрін підтримував український Майдан, нині ж допомагає військовим і добровольцям, передає у зону АТО індивідуальні аптечки і дитячі малюнки. Як пояснив Ведрі у розмові з Радіо Свобода, якщо серед французьких політиків точаться дискусії, чи варто аж так активно підтримувати Україну і чи варто сваритися з Росією, – то серед пересічних французів побільшало тих, хто симпатизує українцям.

Це ми всі, всі разом, повинні виграти політичну і військову війну, яка точиться на території України
Олівьє Ведрін

«Це ми всі, всі разом, повинні виграти політичну і військову війну, яка точиться на території України. По-перше, Європа визнала незалежність України та її територіальну цілісність. По-друге, нині на Сході України гинуть і отримують каліцтва сотні героїв, які воюють за Європу. Так, я хотів би допомогти кожному з них, але не маю такої змоги, тож допомагаю у межах моїх можливостей і можливостей моїх друзів. Ми маємо своє франкомовне коло друзів України у кількох державах Євросоюзу і працюємо спільно», – каже Ведрін.

За його словами, бажання допомогти Україні поєднало тисячі людей у різних країнах Євросоюзу, через приватні контакти і соціальні мережі створено «місток» між європейцями й українськими патріотами. Так, у Данії, Німеччині, Польщі волонтери здебільшого купують і передають у зону АТО автомобілі, медичне обладнання й індивідуальні аптечки для бійців. Естонські, данські, латиські волонтери спеціалізуються на теплих речах для українських бійців і переселенців, а також пересилають в Україну харчові пайки. Австрія, Литва, Німеччина, Польща приймають на лікування і протезування українських бійців, при цьому їм допомагають уже на місцях місцеві мешканці, розповів Ведрін.

Київ робить ставку на військово-технічну співпрацю з ЄС

Тим часом українська влада робить ставку на військово-технічну допомогу з боку Євросоюзу. Як повідомив президент Петро Порошенко після зустрічі з румунським колегою, наразі одинадцять європейських держав готові поставити в Україну захисну зброю, а кілька держав ЄС можуть допомогти у навчанні (військових тренуваннях) українських військовослужбовців.

Крім того, за даними уряду, за час проведення антитерористичної операції члени Євросоюзу на державному рівні надали Україні різноманітну допомогу, і то не лише на потреби військових медиків або шпиталів. Польща передала комплекти постільної білизни, житній хліб тривалого зберігання, сухі пайки та речове майно на суму 5 з половиною мільйонів доларів США. Британський уряд передав Збройним силам і Національній гвардії бронежилети і кевларові шоломи, групові та індивідуальні аптечки, речове майно, а також утеплені спальні мішки (це все коштує майже два мільйона доларів). Словаччина передала на потреби українських військових і переселенців електрогенератори, освітлювальні комплекти, пластиковий посуд, спальні мішки, речове майно і медичне обладнання на понад 630 тисяч доларів. Франція надала українським військовим бронежилети і медичні матеріали на суму 600 тисяч доларів.

Уряди Німеччини і Польщі також оголосили про виділення коштів для підтримки переселенців, якими в Україні буде розпоряджатись міжнародна благодійна організація «Карітас». Як повідомив журналістам голова «Карітас-Україна»​ Андрій Васькович, німецька допомога дорівнює двом мільйонам Євро.

«З цією підтримкою (2 мільйони євро) ми можемо допомогти більш як 23 тисячам переселеним особам, надаючи їм різні соціальні послуги, фінансову допомогу для проживання, для харчування, для купівлі одягу, інших першочергових потреб. Важливо надати допомогу для їхніх медичних потреб, а також допомогти їм психологічно», – зазначив Васькович.

Серед іншого, мова йде про грошову допомогу родинам з дітьми для їхнього облаштування і харчування, медичну, юридичну і психологічну підтримку, закупівлю харчування і теплих речей. Проект триватиме до кінця 2015 року, повідомив Васькович.

Тим часом, українське представництво ЮНІСЕФ та Державна служба України з надзвичайних ситуацій за підтримки волонтерських організацій започаткували програму, яка зменшить ризики смертей і каліцтв серед дітей і підлітків на замаскованих вибухових пристроях і мінах. За даними українського уряду, бойовики маскують їх під цукерки, книги, оригінальні яскраві предмети.

Тож рятувальники нині за міжнародної допомоги намагаються попередити дітей, як і їхніх батьків, про небезпеку, каже речник Держслужби з надзвичайних ситуацій Наталя Бистра.

Наразі у великій кількості випущено шкільні зошити з інформацією про замасковану вибухівку
Наталя Бистра

«Наразі у великій кількості випущено шкільні зошити з інформацією про замасковану вибухівку, вони розповсюджені, у першу чергу, для дітей Східних областей України. Ми також ці зошити розповсюджуватимемо на територію всієї України. Ми з ЮНІСЕФ також розробили низку відеороликів, листівок й абеток, які розповсюджуються серед дітей», – розповіла Бистра Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG