Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Савченко і Сенцова обмінюються звинуваченнями


Адвокати української льотчиці Надії Савченко Микола Полозов, Марк Фейгін та Ілля Новиков, Москва, 15 березня 2015 року
Адвокати української льотчиці Надії Савченко Микола Полозов, Марк Фейгін та Ілля Новиков, Москва, 15 березня 2015 року

Ані Надія Савченко, ані Олег Сенцов не збираються робити російському слідству ніяких зізнань

Москва – Чергове засідання Басманного суду Москви за скаргою адвокатів Надії Савченко відбудеться сьогодні. Надія висловила бажання бути присутньою на ньому. Водночас льотчиця обіцяє голодувати, доки в неї не буде можливості повернутися в Україну. Тим часом адвокати Савченко розсварилися зі своїм колегою, що захищає іншого українського ув’язненого в Росії, режисера Олега Сенцова. А омбудсман Росії Елла Памфілова розповіла про свої зусилля із відстоювання прав українських ув’язнених.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зустріч Елли Памфілової з журналістами була, радше, не звітом з переможними реляціями, а критичним поглядом на виконану роботу. Так уповноважена з прав людини визнала свою помилку в тому, що українські лікарі, які приїхали до Москви на проведення обстеження Надії Савченко, змогли потрапити в СІЗО «Матроська тиша» лише з другої спроби.

«Це моя вина, я беру на себе те, що вони простояли 8 годин. Так вийшло, тому що лікарі іноземні, і там дійсно треба було робити не так, як я звикла вирішувати. А раніше звернутися до МЗС», – розповіла Елла Памфілова.

Вже після відвідування українськими лікарями Надії Савченко, український консул Геннадій Брескаленко зазначив, що зустріч відбулася саме завдяки зусиллям Памфілової.

Тим часом адвокати Надії Савченко Марк Фейгін і Микола Полозов звинувачують свого колегу Дмитра Дінзе, який захищає Олега Сенцова, у порушенні кодексу адвокатської етики. Приводом послужило інтерв'ю Дінзе українському виданню «Новий час». Про це Радіо Свобода розповів Микола Полозов.

«У даному інтерв'ю він говорив про захист Савченко, що прямо заборонено кодексом адвокатської етики. Він сказав, що і Сенцову, і Савченко необхідно визнати провину, і тільки в цьому випадку щось може хороше статися. А те, чим займаються адвокати Савченко, неправильно – вони звертаються в ООН, в інші органи. І це ні до чого, мовляв, не приведе. Реакція моя і мого колеги Марка Фейгіна заснована на тому, що адвокат не в праві втручатися в ту справу, яку він не веде», – зауважив Микола Полозов.

«Ні за яких обставин, ні за яких розкладів, ні за яких пропозицій Росія не отримає від нього ніяких зізнань»

Дмитро Дінзе, адвокат Олега Сенцова
Дмитро Дінзе, адвокат Олега Сенцова

Адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе пояснив Радіо Свобода, що на гіпотетичне питання він дав гіпотетичну відповідь. І сказав, що його підзахисний ні за яких обставин не збирається визнавати свою провину.

«Це питання ми з ним ще обговорювали буквально тиждень тому, коли я його бачив. І він сказав, що ні за яких обставин, ні за яких розкладів, ні за яких пропозицій Росія не отримає від нього ніяких зізнань. Тому що те, в чому його намагаються звинувачувати, він не скоював», – констатує Дмитро Дінзе.

Захист Надії Савченко каже, що їх підзахисна також не має наміру робити ніяких зізнань. Крім того, Савченко дала дозвіл своїм адвокатам брати участь у судових засіданнях тільки у випадку її особистої присутності в залі суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG