Доступність посилання

ТОП новини

Wizz Air Україна пішла з ринку через бізнес-ситуацію, а не через чиновників – Державіаслужба


Державну авіаслужбу з наступного тижня перевірятимуть на предмет монополізації ринку авіаперевезень

Міністерство інфраструктури планує перевірити діяльність Державної авіаційної служби України. За словами заступника міністра Володимира Шульмейстера, процедура вже ініційована, а сама перевірка має розпочатись наступного тижня.

Про це чиновник повідомив під час відкритого засідання парламентського комітету з питань протидії корупції. 26 березня засідання повністю присвятили проблемі монополізації ринку авіаперевезень та ратифікації угоди про спільний авіаційний простір.

Учасники ринку авіаперевезень вкотре звинуватили голову Державіаслужби Дениса Антонюка у лобіюванні інтересів авіакомпанії МАУ.

Зокрема, від авіабізнесу виступив голова Асоціації підприємств авіаційної галузі Микола Марченко: «Керівники служби лобіюють інтереси «МАУ» і знищують вітчизняного авіаперевізника UM Air», – заявив Марченко. Нещодавно він отримав посаду радника заступника міністра Шульмейстера.

Генеральний директор лоу-косту Atlasjet Україна Сергій Подгородецький заявив, що Державіаслужба перевищує свої повноваження. «Ви присвоїли собі владні повноваження, які вам не належать за Повітряним кодексом. Ви намагались обхід законів прийняти на себе повноваження Міністерства інфраструктури», – зазначив керівник авіакомпанії.

Державіаслужба закликає до прозорості

У відповідь голова Державіаслужби нагадав, що Atlasjet Україна програв щодо цього суд, і заявив, що наразі державна служба ніяк не перешкоджає роботі європейських лоу-костів.

«Україна вже підписала так звану горизонтальну угоду. Це значить, що, якщо завтра EasyJet Ryanair прийме рішення про польоти до Києва, ми ніяк не зможемо їм перешкоджати», – заявив Антонюк.

За його словами, лоу-кости мають не лише вимагати економічно вигідні напрямки, а й обслуговувати внутрішні маршрути.

«Ми вперше за 23 роки незалежності розробили прозорі правила, зокрема, потрібно буде розкрити власників компанії та проводити відбір авіаоператорів на усі напрямки відкрито, за зрозумілими критеріями», – наголосив чиновник.

Міністр також заявив, що вихід лоу-косту Wizz Air-Україна з України є наслідком поганої бізнес-ситуації в країні, а не перешкоджання з боку Державіаслужби.

«Ми не ставили ніяких перепон. Вони мали напрямки на Барселону, на Венецію, на Мілан», – заявив чиновник.

Його підтримав співвласник авіакомпанії «МАУ»​ Арон Майберг. «Wizz Air Україна пішла з ринку, тому що він в Україні дуже слабкий. Те, що відбулося минулого року, обвалило його на 40% – на 40% менше іноземців стало до нас літати», – наголосив бізнесмен. Він також заявив, що кожного місяця лише через власні багатомільйонні інвестиції його компанії вдається не скорочувати людей.

Конкурентів МАУ пропонують перевіряти в СБУ

На захист «МАУ» також виступив народний депутат та екс-міністр транспорту Віктор Бондар.

Якщо зараз ми підемо в них на поводу, хто виграє? Виграє навіть не «Atlasjet Україна», а «Аэрофлот» та «Турецькі авіалінії»
Віктор Бондар

«Atlasjet Україна намагається зайти в маленькі ніші, які дають «МАУ» прибуток, і завдяки яким вона тримається на ринку і забезпечує якість перевезень. Якщо зараз ми підемо в них на поводу, хто виграє? Виграє навіть не Atlasjet Україна, а «Аэрофлот» та «Турецькі авіалінії», – заявив Бондар.

Він також закликав СБУ перевірити співвласників лоу-коста. За його інформацією, один з них – громадянин Росії.

Влітку 2014 року наказом Міністерства інфраструктури Atlasjet Україна отримала дозвіл здійснювати пасажирські перевезення за кількома міжнародними напрямками, зокрема в Грузію, Туреччину та Ізраїль. Втім, у листопаді окружний адміністративний суд Києва підтримав вимоги авіакомпанії «МАУ» до міністерства і повернув їй маршрути, які міністерство віддало Atlasjet Україна. Таке ж рішення ухвалив у січні суд апеляційної інстанції. Але, за словами генерального директора Atlasjet Україна Сергія Подгородецького, юристи компанії не збираються здаватися. «Ми дійсно програли всі суди в Україні, зараз готуємось судитись у Європі. Там немає лобіювання», – зазначив він.

Голова парламентського комітету з питань протидії корупції Єгор Соболєв заявив, що комітет буде знову розглядати проблему монополізації авіаринку на одному з наступних засідань.

Авіакомпанія Wizz Air Україна, дочірня компанія найбільшого лоу-костера Європи авіакомпанії Wizz Air, заявила, що припинить свою діяльність із 20 квітня. В авіакомпанії такий крок пояснили конфліктом на Сході України і нестабільністю гривні. Міністерство інфраструктури вже заявило, що хоче домовитися із лоу-костом про відновлення роботи.

Як повідомило в четвер видання «ЛІГАБізнесІнформ», польоти припинила також авіакомпанія «Авіалінії Харкова». Прес-служба авіакомпанії натомість стверджує що припинені польоти лише за зимовою програмою, і перевізник шукає можливості поновити їх та зацікавлений у розвитку чартерних рейсів за популярними туристичними напрямками.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG