Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ємену після втечі прибуває до Саудівської Аравії


Міністр оборони Саудівської Аравії принц Мухамман бін Салман бін Абдель-Азіз ас-Сауд (с) на нараді з військовими щодо ударів по повстанцях у Ємені, Ер-Ріяд, 26 березня 2015 року
Міністр оборони Саудівської Аравії принц Мухамман бін Салман бін Абдель-Азіз ас-Сауд (с) на нараді з військовими щодо ударів по повстанцях у Ємені, Ер-Ріяд, 26 березня 2015 року

Президент Ємену Абед-Раббо Мансур Хаді прибув до Саудівської Аравії після втечі з Ємену, повідомило саудівське державне телебачення. За цим повідомленням, він прибув на базу військово-повітряних сил біля Ер-Ріяда, його зустрічав міністр оборони Саудівської Аравії.

Тим часом Саудівська Аравія і створена нею коаліція продовжує завдавати повітряні удари по позиціях шиїтського повстанського угруповання Хуті в Ємені, наступ якого змусив президента Ємену до втечі.

У столиці Сані, захопленій повстанцями, вони вдарили по базі ВПС Ємену, нині підконтрольній угрупованню, й по інших цілях. Повстанці повідомляють про загибель 18 цивільних мешканців; ці дані наразі не мають підтвердження з незалежних джерел.

Пізніше в четвер, 26 березня, удари були завдані й по об’єктах повстанців у містах Таїз і Саада.

За повідомленнями саудівських засобів інформації, це королівство залучило до операції 100 бойових літаків, а також 150 тисяч військовослужбовців і частини військово-морських сил на випадок необхідності вступити на територію Ємену.

Посол Саудівської Аравії у США Адель аль-Джубейр заявляв, що операція «Рішучий штурм» має на меті захистити законну владу Ємену.

Лідер угруповання Хуті, Абдель-Малік аль-Хуті, розкритикував цю операцію як невиправдану і в телезверненні до прихильників закликав їх постати проти «злочинної агресії».

Дії створеної саудівцями коаліції з 10 країн також засудив шиїтський Іран, який, як вважають, надає підтримку шиїтським повстанцям у Ємені, але заперечує це.

Шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка, діє в Ємені ще з 2004 року й останніми роками почало розширювати захоплені ним території. Нині воно контролює північно-західну, густо населену чверть Ємену зі столицею Саною; урядові країни нині підконтрольна зона навколо південно-західного міста Адена, а також території центру і сходу країни, що їх значною мірою складають пустелі. За оцінками, шиїти становлять близько 35–40 відсотків населення Ємену, переважно на північному заході країни, суніти ж – 60–65 відсотків.

XS
SM
MD
LG