Доступність посилання

ТОП новини

США та Іран проводять вирішальний раунд ядерних переговорів


Новий раунд переговорів США та Ірану щодо ядерної програми розпочався у Швейцарії 26 березня
Новий раунд переговорів США та Ірану щодо ядерної програми розпочався у Швейцарії 26 березня

У швейцарському місті Лозанна другий день триватимуть переговори керівників зовнішньополітичних відомств США та Ірану щодо суперечливої ядерної програми Тегерана. Держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф провели перший раунд дискусій 26 березня.

Діалог триває у час, коли наближається 31 березня – термін, який учасники переговорів щодо ядерної програми добровільно визначили як граничний для укладення рамкової угоди.

Шість світових держав та Іран вже протягом двох років намагаються укласти угоду щодо обмеження ядерної програми Тегерана в обмін на полегшення санкцій.

Вашингтон і його партнери прагнуть, щоб Іран скоротив кількість центрифуг для збагачення урану, який може бути використаний у боєголовках.

Іран заперечує таємну розробку ядерної зброї, у чому його підозрюють на Заході.

Американські чиновники не впевнені в можливості укладення угоди до 31 березня, іранська сторона висловлюється оптимістичніше. Керівник ядерної програми Ірану Алі Акбар Салехі заявив, що учасники переговорів уже досягли «загального розуміння» з технічних питань.

XS
SM
MD
LG