Доступність посилання

ТОП новини

НАТО адаптується до російської загрози, а Європа думає про свою армію


©Shutterstock
©Shutterstock

«Ісламісти й Росія мають спільну рису: хочуть розділити й послабити ЄС» – аналітик

Брюссель – У Брюсселі стверджують, що загроза з боку Росії в формі гібридної війни націлена не лише на сусідів, але й на всю спільноту європейських демократій. А головне завдання режиму Володимира Путіна наразі полягає у послабленні ЄС і НАТО. Тим часом західні експерти звертають увагу й на те, що у відповідь на дії Москви, з одного боку, Північноатлантичний союз почав набирати оберти, а з іншого – все більше уваги притягує ідея створення спільних збройних сил Євросоюзу.

НАТО адаптується до російської загрози, а Європа думає про свою армію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Російська агресія докорінно змінила безпекове середовище, тому ми мусимо бути готовими до будь-яких несподіванок, заявив керівник НАТО Єнс Столтенберґ. При цьому, каже він, адаптація альянсу до викликів, породжених загрозою з Росії, здійснюється в непростий час.

Сьогодні ми не можемо дозволити собі розкіш вибирати між колективною обороною та врегулюванням криз. Вперше в історії НАТО ми повинні робити обидві речі одночасно
Єнс Столтенберґ

«Ці виклики найближчим часом не зникнуть. Тому ми повинні бути готові до несподіванок і підтримати наші зусилля протягом довгих років. Сьогодні ми не можемо дозволити собі розкіш вибирати між колективною обороною та врегулюванням криз. Вперше в історії НАТО ми повинні робити обидві речі одночасно», – каже Столтенберґ про небезпеки, які несуть політика Кремля та дії ісламських радикалів.

Джуді Демпсі
Джуді Демпсі

А от Джуді Демпсі, ​експерт з питань безпеки Європейського Центру Карнегі у своєму новому дослідженні твердить: ісламісти й Росія – це шанс для Європи.

На її думку, так звана Ісламська держава і Росія мають спільну рису, бо обидві хочуть розділити й послабити ЄС.

«Вийшло навпаки, – пише Демпсі. – ЄС об’єднався навколо політики санкцій, що стало несподіванкою для Росії, адже донині європейцям це було непритаманне. А ще більшим сюрпризом для Москви стала тверда підтримка санкцій Німеччиною, що об’єднала всіх проти росіян, і в якій Москва втратила найбільшого партнера».

ЄС об’єднався навколо політики санкцій, що стало несподіванкою для Росії, адже донині європейцям це було непритаманне. А ще більшим сюрпризом для Москви стала тверда підтримка санкцій Німеччиною
Джуді Демпсі

«Більше того, – міркує далі Джуді Демпсі, – через анесію Криму Росією і вторгнення до районів Східної України, Німеччина знову відкрила для себе НАТО. Тепер вона більше не перебуває на узбіччі, а готова грати значно більшу роль в безпеці й територіальній обороні альянсу».

Чи побачить світ «євроармія»?

Домінік Давид
Домінік Давид

Водночас дії Росії, націлені проти європейської ідеї, наштовхнули на думки про створення збройних сил ЄС – проекту, який вже протягом десятиліть періодично виникає та зникає зі столів переговорів. Тим часом аргументів для виникнення європейської армії більш ніж достатньо, вважає експерт із Французького інституту міжнародних відносин Домінік Давид.

З огляду на кризи, що розвиваються на Сході Європи та на її півдні, ніде Євросоюзу не видно
Домінік Давид

«З огляду на кризи, що розвиваються на Сході Європи та на її півдні, ніде Євросоюзу не видно. Постає питання: що, власне, означає цей дивовижний вислів «європейська оборона» і що вона робить для вирішення цих криз? Очевидно, що нічого, об’єднана Європа мовчить», – каже експерт, додаючи, що настав час знайти спосіб наново «завантажити» європейську оборону й налагодити новий метод співпраці держав-членів ЄС задля безпеки і на континенті і в самій Європейскій співдружності.

Прикметно, що між двома найвпливовішими столицями Євросоюзу – Берліном та Парижем – вже ведеться дискусія щодо можливостей заснування європейської армії.

Аналітики припускають, що перешкодою цим новим ініціативам може стати німецький Бундестаг, який попередньо за це має проголосувати. Його «добро» потрібне для будь-якого розгортання військ та операцій за участі європейських військових об’єднань. Щоправда, є приклади успішного розгортання французько-німецької бригади в Малі, постійної присутності при дивізії німецької армії повітряно-десантної бригади Нідерландів і німецько-польський проект військової співпраці.

Наприкінці минулого тижня у Брюсселі міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лаєн визнала, що, можливо, для успішного втілення ідеї європейської армії доведеться навіть адаптувати німецьке законодавство.

«Європейська армія – це Франція» – каже французький прем’єр-міністр

Європейська армія існує – це Франція, яка з-поміж держав ЄС несе найбільше воєнне навантаження
Мануель Вальс

Тим часом, французький прем’єр-міністр Мануель Вальс нещодавно заявив: «Європейська армія існує – це Франція, яка з-поміж держав ЄС несе найбільше воєнне навантаження», і закликав країни співдружності до ширшої співпраці у цій сфері.

Нарешті, за підсумками останього дослідження проведеного брюссельським Центром досліджень європейської політики, Лісабонська угода, за якою функціонує ЄС, надає можливості досягти значно більших результатів у галузі спільної європейської безпекової та оборонної діяльності. Як зауважує голова робочої групи експертів Стівен Блокманс, держави-члени, створивши спільну армію, можуть домогтися значної економії коштів: адже їм вже не доведеться витрачати 190 мільярдів євро на 28 окремих національних армій, які включають аж близько 1,5 мільйона обслуговуючого персоналу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG