Доступність посилання

ТОП новини

У Широкиному немає жодного цілого будинку – ОБСЄ


Спостерігачі ОБСЄ в селищі Широкине, 25 березня 2015 року
Спостерігачі ОБСЄ в селищі Широкине, 25 березня 2015 року

Близько 50-60 відсотків будинків зруйновані вщент – Гуґ

Маріуполь – Два дні поспіль, за даними спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, в місті Широкине та на його околицях спостерігається дотримання «режиму тиші» з обох сторін. Команда місії ОБСЄ назвала ситуацію в Широкиному катастрофічною.

У Широкиному немає жодного цілого будинку – ОБСЄ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Александр Гуґ
Александр Гуґ

Заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ розповів, що побачене в Широкиному – це катастрофа, в селищі не залишилось жодного цілого будинку, який би не постраждав від обстрілу або від потрапляння осколків. Близько 50-60 відсотків будинків зруйновані вщент. Жителі селища перебувають у дуже скрутному становищі. В будинках розбиті усі вікна, немає води та електрики. Жителі висловлювали команді СММ ОБСЄ своє обурення, злість та безпомічність від ситуації, в якій вони раптово опинились. Вони не можуть собі пояснити, чому це відбулось в їхньому населеному пункті.

Команді спеціальної моніторингової місії ОБСЄ вдалось домовитись про тимчасове місцеве перемир'я між силами українського місцевого командування та командуванням так званої «ДНР». Окрім перемир'я місії вдалось посприяти постачанню гуманітарної допомоги від міжнародного комітету «Червоного Хреста». Жителям селища доставили 50 пакунків гуманітарної допомоги з ковдрами, свічками, продуктами харчування та гігієнічними засобами.

Александр Гуґ назвав дотримання «режиму тиші» обома сторонами хорошим знаком, не зважаючи на те, що спостерігачі чули постріли зі стрілецької зброї на Південь та мінометної зброї на Північ від селища Широкине. Також, заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, наголосив, що жителі Широкиного заслуговують на мир.

Жителі Широкиного надто довго страждали і зараз прийшов час для того, щоб вони почали відбудовувати своє життя. І варто припинити говорити про евакуацію жителів, треба повертати людей у їх будинки
Александр Гуґ

«Жителі Широкиного надто довго страждали і зараз прийшов час для того, щоб вони почали відбудовувати своє життя. І варто припинити говорити про евакуацію жителів, треба повертати людей у їх будинки, – каже Александр Гуґ. – Дводенний факт припинення вогню дає надію команді ОБСЄ, що обидві сторони розуміють, що ці дії мають скінчитись. І тільки всеохоплююче перемир’я дасть змогу десяткам тисячам сімей переселенців впевненість, що вони можуть повернутись у свої будинки».

Зараз в Маріуполі перебувають 67 міжнародних спостерігачів та 6 місцевих співробітників, повідомив керівник представництва моніторингової місії ОБСЄ в Маріуполі Джеймс Пав. Їх діяльність покриває 7600 квадратних кілометрів східної України, включаючи лінію контакту двох сторін. Ця лінія простягається від Широкиного на Півдні до Білої Кам'янки та Новоселівки на Півночі.

Дотримання «режиму тиші» в районі селища Широкине начальник штабу «Оборони Маріуполя» Роман Соколов пов`язує з присутністю представників місії ОБСЄ. Саме тому, бойовики дотримуються Мінських домовленостей та не ведуть активних бойових дій.

  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG