Доступність посилання

ТОП новини

Чеський міністр порівняв війну в Україні з окупацією Судетів Гітлером


Гасло на мітингу під посольством Чехії у Києві: «1938-2014: історія чомусь навчила?» 10 вересня 2014 року
Гасло на мітингу під посольством Чехії у Києві: «1938-2014: історія чомусь навчила?» 10 вересня 2014 року

Для влади Чехії війна в Україні – вже не «пташиний грип»?

Чеська влада, включно з президентом країни Мілошем Земаном, маює єдину позицію стосовно українського конфлікту. Для чеських чиновників російські дії в Україні є повторенням сценарію 1938 року, а саме – окупації Судетів Німеччиною, заявив у четвер ввечері в Празі міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек. Втім, президент Чеської Республіки Мілош Земан цього тижня так і не дав відповіді на запитання Радіо Свобода, чи він змінив думку про події в Україні, які раніше порівнював з грипом. Зате він уточнив, який різновид грипу раніше мав на увазі.

Чеська влада має об’єднану позицію стосовно ситуації в Україні, заявив міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек під час дебатів на тему «Війна за дверима Європи», що 26 березня пройшли в Празі в залі бібліотеки Вацлава Гавела.

За словами Заоралека, позиція Чехії полягає в тому, що Кремль поводить себе в Україні так, як Третій Рейх поводив себе в Чехословаччині в 1938 році, коли німці анексували Судетську область сусідньої держави, аргументуючи це захистом прав німецькомовних громадян регіону. Він заявив, що цю позицію підтримує навіть президент Чехії Мілош Земан.

Любомір Заоралек з Мустафою Джемілєвим, 2014 рік
Любомір Заоралек з Мустафою Джемілєвим, 2014 рік

«Сьогодні я розмовляв із президентом і сказав йому, що, звичайно, передбачити ситуацію в Україні неможливо. Може дійти до того, що атакуватимуть Маріуполь. А президент мені сказав, що абсолютно ясно, що в той момент позиція Чехії має бути однозначною», – розповів Заоралек про свою «конфіденційну розмову» з чеським президентом.

Міністр додав, що обговорює українську тему з президентом практично під час кожної зустрічі.

Заоралек також зазначив, що чехи мають різноманітні думки стосовно української ситуації, однак уряд має чітку позицію та не вагається її оприлюднити.

Ми не можемо бути країною, яка допомогла Росії розколоти Європу –​ Заоралек

Міністр розповів, що Чехія також готова будувати спільну європейську позицію з рештою країн-членів Європейського союзу та буде заважати Росії досягти власної мети, яку Заоралек називає розколом ЄС.

Російською амбіцією є розкол позиції Європи. Чехія ніколи не буде країню (допоки я матиму вплив, зроблю для цього все), яка внесла свій вклад у такий процес
Любомір Заоралек

«Я вважаю це очевидним, що російською амбіцією на сьогодні є розкол позиції Європи. Якщо Росії це вдасться, все втрачено. Чехія ніколи не буде країню (допоки я матиму вплив, зроблю для цього все), яка внесла свій вклад у такий процес», – сказав він.

Заоралек наголосив на важливості єдиної позиції серед високопосадовців як Чехії, так і Європи, тому що вони не можуть оголосити Росії війну, адже та є набагато сильнішою.

«Справа не в тому, хто сьогодні казатиме гучніші чи сильніші речі. Справа в тому, що ми можемо запропонувати альтернативний світ, який тримається разом, який може домовитися», – сказав міністр.

Під час дебатів Заоралек також стисло обговорив нову концепцію закордонної політики Чехії, яку оприлюднять через кілька тижнів. Тим не менш, міністр назвав її основні пріоритети: безпека, процвітання та цінності, яких Чехія хоче дотримуватися.

Ця концепція буде в деякій мірі стосуватися й ситуації в Україні, адже цієї теми сьогодні, за словами міністра, уникнути не можна.

Земану кровопролиття в Україні нагадало «іспанський грип»

Натомість президент Чеської Республіки Мілош Земан упродовж 2014-2015 років неодноразово виступав із суперечливими заявами щодо подій в Україні і закликами до схвалення окремих дій Росії. Він, зокрема, закликав Київ змиритися з втратою Криму, який Росія анексувала.

Тисячі чехів підняли символічні «червоні картки» президентові Чехії Мілошеві Земану. Акція протесту в день 25-ї річниці початку Оксамитової революції проти проросійської позиції Земана. Прага, 17 листопада 2014 року
Тисячі чехів підняли символічні «червоні картки» президентові Чехії Мілошеві Земану. Акція протесту в день 25-ї річниці початку Оксамитової революції проти проросійської позиції Земана. Прага, 17 листопада 2014 року

Президент Земан минулого року також заявляв, що «ситуація в Україні – лише грип» й називав конфлікт громадянською війною.

Мілош Земан
Мілош Земан

Цього тижня Радіо Свобода двічі поцікавилося у чеського лідера під час його подорожі у Ліберецький край, що на півночі Чехії: чи змінился його думка щодо України зараз? Однак Мілош Земан обидва рази сказав, що не розуміє запитання, ні англійською, ні рідною, чеською, мовою.

«Не розумію Вашого запитання. Ага... Ваше запитання виглядає, як запитання туриста. Схоже, ви вже запитували це... Але якщо вам подобається ходити за мною і питати одне й те саме, то можете спитати це ще раз».

Президент Земан сказав, що не розуміє запитання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00


Стосовно ж аналогії з грипом, Земан уточнив: «Я не казав, що українська криза, як пташиний грип, тому що такий грип призводить до мінімальних жертв, в той час як звичайний грип чи іспанський грип призводять до набагато більшої кількості жертв».

Президент Земан про грип
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00


Подібна риторика чеського президента викликала протести у Празі восени минулого року.


На цю ж тему:

05.01.2015
Росіяни хвалять Земана за критику України

Заяви чинного і колишнього президентів Чехії, Земана й Клауса, свідчать, що вони є рупором російських інтересів – експерт далі
  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG