Доступність посилання

ТОП новини

Коломойський запрошує на каву (огляд соцмереж)


Соцмережі жартували про напасті російської журналістики, варіації на тему «Блоку Петра Порошенка», фейкову сторінку Коломойського та чашку з його портретом

Цього тижня від українських користувачів соціальних мереж найбільше дісталося українським політикам. Блогери та фотошопери трохи висміяли фотографії Антона Геращенка зі зброєю і з’ясували, що український депутат Сергій Лещенко схожий на мера Харкова Геннадія Кернеса та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова в молодості. Один із користувачів Twitter вигадав кілька візуальних варіацій на тему «Блоку Петра Порошенка». Не лишилися поза увагою укрнету і обшук в офісі телеканалу «ЛайфНьюз» та пожежа біля приміщення російського інформаційного агентства ТАСС. Проте найбільше говорили про екс-губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського.

У ніч на 25 березня президент України задовольнив прохання Ігоря Коломойського про його відставку з посади губернатора Дніпропетровської області. Це стало відомо близько другої ночі. На таку новину відреагували бурхливо і зі здивуванням українські користувачі мережі мікроблогів Twitter.


Напередодні цієї події Ігор Коломойський не залишав топові позиції українського інтернету і став героєм мему. У ніч, коли в мережі з'явилося відео, на якому народний депутат Мустафа Найєм цікавиться, що губернатор робить біля будівлі «Укрнафти», яку оточили озброєні люди, Коломойський кілька разів запросив його на каву фразою «Каву ідеш пити?».

Ці слова олігарха наклали на відеозапис того, як Петро Порошенко підписував указ про звільнення Коломойського.


А згодом карикутара російського карикатуриста Сергія Йолкіна завдяки старанням українських фотошоперів перетворилася на ось такий логотип кав’ярні.


А вже за день у мережі поширили сторінку інтернет-магазину, який пропонує придбати чашку для «найприватніших моментів»:



Як обманути 55 тисяч людей за добу

Але й на цьому увага соцмереж до персони Ігоря Коломойського не закінчилася. 25 березня у соціальній мережі Facebook з’явилася сторінка нібито екс-губернатора Дніпропетровської області, на якій він дякує всім за підтримку й обіцяє писати нечасто, але критично і влучно. Щоправда, потім повідомлення було дещо відредаговане:


Довірливі користувачі соціальної мережі масово почали підписуватися на новостворену сторінку – за добу вона набрала більше 50 тисяч охочих слідкувати за записами олігарха.

Проте вже наступного дня медіаексперт Віталій Мороз у своєму Twitter повідомив, що насправді сторінка фейкова:


Він пояснив кореспонденту Радіо Свобода, що цього ж дня Ігор Коломойський зробив заяву інформагентству УНІАН про те, що не веде ніяких особистих сторінок у соцмережах.


Варіації на тему «Блоку Петра Порошенка»

Ігоря Коломойського та інформації навколо його персони у соцмережах минулого тижня було так багато, що один із користувачів мережі мікроблогів Twitter вирішив дещо вирівняти і збалансувати ситуацію і створив кілька жартів про «Блок Петра Порошенка».


«Небезпечний» Геращенко

На початку тижня радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко відвідав Естонію, щоб, за його словами, вивчити, як ця країна вибудувала свою систему оборони. Одним із трофеїв поїздки стали фотографії зі зброєю, які він розмістив на своїй сторінці, спровокувавши українських блогерів на жарти.


Лещенко, Лавров, Кернес – знайдіть десять відмінностей

Розважаючись, користувачі соціальних мереж знайшли фотографії мера Харкова Геннадія Кернеса та його сина, а також міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова в молодості. На диво, всі вони виявилися дещо схожими на народного депутата Сергія Лещенка.


А один із користувачів поцікавився, чому в цей ряд не поставили ще й музиканта й колекціонера мистецтва Павла Гудімова. Інша користувачка погодилася з ним, пригадавши цікавий казус. Якось після відкриття клубу в Києві одна журналістка виклала на своїй сторінці фото з Сергієм Лещенком і жартома написала, що на тій вечірці всі з ним фотографувалися, бо, буцімто, думали, що то Павло Гудімов, колишній гітарист гурту «Океан Ельзи». Сприйнявши цю інформацію всерйоз, один український ЗМІ навіть надрукував новину, що депутата переплутали з музикантом.

Напасті російської журналістики

24 березня за санкцією Слідчого комітету Російської Федерації у редакції російського телеканалу та сайту «ЛайфНьюз» були проведені обшуки після звернення правозахисної організації. Користувачі соціальних мереж на таку новину відреагували ось так:


А вчора, 27 березня, увагу соцмереж привернуло російське інформаційне агентство ТАСС, поблизу офісу якого сталася пожежа. Частину співробітників із приміщення евакуювали.

Тим часом Twitter наповнився знущальними твітами:

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG