Доступність посилання

ТОП новини

Іран сподівається на успіх ядерних переговорів «із імовірністю в 90%»


Заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагчі заявив у неділю, 29 березня, що Тегеран і шість провідних країн світу «з 90-відсотковою ймовірністю» ухвалять політичну домовленість щодо ядерної програми Ірану до завершення терміну переговорів про це наприкінці місяця.

При цьому, додав посадовець, із більш як 50-відсотковою ймовірністю цієї домовленості досягнуть уже в неділю, 29 березня.

Переговори про це тривають останніми днями у швейцарській Лозанні.

У суботу, 28 березня, державний секретар США Джон Керрі мав дві зустрічі з міністром закордонних справ Ірану Могаммадом Джавадом Заріфом, а також із головами МЗС Німеччини і Франції, які того дня приєдналися до переговорів. У неділю, 29 березня, він також має зустрітися з верховним представником ЄС із закордонних справ Федерікою Моґеріні.

Також у суботу, 28 березня, Моґеріні заявила, що сторони нині ближчі до досягнення домовленості, ніж будь-коли.

У вівторок, 31 березня, збігає термін, який встановили для себе минулої осені міжнародна спільнота й Іран, щоб досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми з тим, щоб Тегеран значно обмежив її обсяг, а світ зняв із нього накладені через цю програму санкції. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мали б укласти до 30 червня.

Іран, як підозрюють у світі, намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

XS
SM
MD
LG