Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати екс-беркутівців заявляють про 35 порушень слідства


Екс-беркутівці Сергій Зінченко і Павло Аброськін під час судового засідання у Печерському суді, архівне фото
Екс-беркутівці Сергій Зінченко і Павло Аброськін під час судового засідання у Печерському суді, архівне фото

Під час досудового слідства у справі екс-беркутівців Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтури і Олександра Марінченка, обвинувачених у розстрілі 39 майданівців 18 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, прокуратура допустила понад 35 порушень, стверджують адвокати підозрюваних. Ще 14 порушень зафіксував захист під час судового розгляду.

«Назву три найбільш кричущі порушення. Перше – це затримання з порушенням процедури. Їх попросили прийти як свідків і допитували як свідків, а після цього затримали без розприділення слідчого судді. Обвинувачення пред’явили через більш, ніж 24 години. Ще одне порушення – це тримання екс-беркутівців під вартою без обґрунтованої підозри і нарешті ще одне порушення це обмеження у терміні на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. Абсолютно точно можу сказати, що прямих доказів того, що Аброськін, Зінченко, Тамтура і Марінченко зробили хоч один постріл немає. Так само як і немає доказів, що певна людина загинула саме через цих хлопців», – заявив адвокат Олександр Горошинський.

Крім того, захисники кажуть про порушення Європейської конвенції з прав людини, порушення права на справедливий суд.

«Ціль утримання під вартою всіх цих хлопців – змусити дати свідчення проти своїх співробітників і колег під загрозою довічного ув’язнення», – вважає ще один адвокат затриманих Ігор Варфоломєєв.

У Генпрокуратура заяву адвокатів наразі не коментували.

Справа екс-беркутівців налічує 71 том, більше 500 годин відео та допит більше ніж 150 свідків.

19 березня Святошинський районний суд Києва продовжив арешт Павла Аброськіна і Сергія Зінченка, підозрюваних у вбивстві 39 майданівців на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року до 3 травня. У Лук’янівському СІЗО вони перебувають більше року.

Розгляд справи по суті розпочнеться 2 квітня. На цьому судовому засіданні захист обіцяє повторно клопотати про допит 140 свідків, серед яких колишні і теперішні високопосадовці, зокрема Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Андрій Парубій, Євген Нищук, Валентин Наливайченко і колишній міністр МВС Віталій Захарченко.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

XS
SM
MD
LG