Доступність посилання

ТОП новини

Рішення щодо Ірану – під загрозою зриву


Учасники переговорів про ядерну програму Тегерана, Лозанна, 30 березня 2015 року
Учасники переговорів про ядерну програму Тегерана, Лозанна, 30 березня 2015 року

Учасники переговорів не можуть домовитися про обмеження на ядерну діяльність Ірану після досягнення домовленостей

Домовленостей щодо іранської ядерної програм можуть і не досягнути до запланованого дедлайну, 31 березня. Західна преса цитує неназваного дипломата, одного з учасників переговорів за формулою «6+1» щодо скорочення ядерної програми Ірану в обмін на зняття санкцій, який розповів що сторонам досі не вдалося домовитися. Дипломат заявив про це після того, як міністри закордонних справ Ірану та шести держав-учасників переговорів – США, Росії, Китаю, Великої Британії, Франції та Німеччини – зустрілися в швейцарському місті Лозанна 30 березня.

Рішення щодо Ірану – під загрозою зриву
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одне з найскладніших питань, щодо якого не можуть домовитися учасники переговорів, – скільки діятимуть обмеження для Ірану на його ядерну діяльність. Попередньо домовленості стосуються перших 10 років дії угоди. Далі Тегеран наполягає, що ці обмеження мають бути зняті. З цим не погоджується Захід. Під запитанням також – умови, на яких ООН скасує запроваджені проти Тегерана санкції, й умови, за яких їхню дію можуть відновити.

«Угоди не може бути, якщо ми не маємо відповідей на ці питання. Відчуття таке, що, якщо щось станеться, рішення треба мати зараз. Це той момент, коли треба казати так чи ні», – цитує дипломата міжнародна агенція новин Reuters.

П’ять постійних членів Ради Безпеки ООН – США, Росія, Китай, Велика Британія, Франція – плюс Німеччина хочуть переконатися, що Іран не зможе розробляти ядерну зброю.

У розмові з репортерами британський міністр закордонних справ Філіп Гаммонд заявив, що переговори відбуваються саме тому, що угоди можна досягнути.

«Досягнення угоди є в інтересах кожного, але це має бути угода, яка робить бомбу поза досяжністю Ірану. З цього приводу не може бути жодних компромісів. Отже, якщо ми збираємося досягти цього впродовж наступних годин, Іран має глибоко вдихнути й ухвалити деякі жорсткі рішення», – сказав він.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр розповів журналістам, що атмосфера на перемовинах є доброю, однак все залежить від того, чи зможуть обидві сторони узгодити розбіжності.

«Я не виключаю – так буває майже завжди під час подібних переговорів, де ставки високі, де ми відчуваємо себе відповідальними не лише за себе, але й за тих, кого за столом немає, – я не виключаю подальших криз у цих переговорах», – сказав він.

Тегеран, у свою чергу, заперечує таємне розроблення ядерної зброї, заявляючи, що хоче розвивати виключно громадянську ядерну енергію для побутових потреб.

Тим не менш, 28 березня, під час розмови з репортерами в Лозанні міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф сказав, що учасники переговорів досягли певного прогресу.

«Ми готові старанно працювати, щоб рухатися вперед. На мою думку, є всі ознаки того, що ми насправді можемо рухатися вперед. Як я вже казав, Іран ухвалив рішення, політичне рішення, взаємодіяти з гідністю», – сказав він.

З іншого боку, Ізраїль, який не бере участі в переговорах, у черговий раз попередив світову спільноту щодо ухвалення ядерної угоди з Іраном. Звертаючись до Кабінету міністрів країни, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу сказав, що «ця угода, як вона виглядає зараз, несе всі наші страхи та навіть більше».

Посилаючись на наступ шиїтів, яких підтримує Іран, у Ємені, він звинуватив Тегеран у спробі «завоювати Близький Схід».

«Вісь Іран-Лозанна-Ємен є дуже небезпечною для людства. Її треба зупинити», – сказав Нетаньягу.

Присутні в Швейцарії делегації працюють над початковою угодою, спрямованою на припинення ядерної діяльності Тегерана в обмін на полегшення режиму санкцій. Фінальної угоди планується досягти наприкінці червня.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG