Доступність посилання

ТОП новини

«Побігають» соцпрацівники: як отримати субсидію швидко


Знадобиться лише два документи, а заяву можна надсилати поштою

Юрій Примачук

Підняття тарифів на комунальні послуги зробило субсидії актуальними не лише для малозабезпечених громадян. Хоча влада і обіцяла грошове відшкодування, тривогу суспільства викликав сам процес. Адже оформлювати щось у державних органах – справа, що може тягтися місяцями, а відмовляють, зазвичай, через неправильно написану цифру. Чи зміниться становище з субсидіями?

Отримати нові субсидії можна буде ще до перевірки даних про доходи, а кількість людей, яким доступні виплати, суттєво збільшать. Так держава планує допомогти українцям справитися з підвищенням оплати за комунальні послуги. Для цього процедуру оформлення доплат обіцяють скоротити і спростити.

Бланки ви отримаєте поштою разом з квитанцією. Приходити особисто нікуди не доведеться
Юрій Крикунов

«Заповнити вам треба буде всього два документи. Інформацію про це і самі бланки ви отримаєте поштою разом з квитанцією. Приходити особисто нікуди не доведеться», – повідомив директор департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов. За його словами, бланки надішлють усім, і завданням громадян буде просто заповнити їх та надіслати до структурного підрозділу з питань соціального захисту. А перевіряти можливість надання субсидії повинні вже комунальні органи. Цю перевірку проводитимуть пост-фактум, тобто субсидії вже нараховуватимуться, а комунальні органи перевірятимуть правильність поданих даних.

Документи, про які йдеться – це заява на отримання субсидії та декларація про доходи і витрати. У них треба буде вказати особисті дані про доходи. А ще – паспортні дані та ідентифікаційний код, за яким держава буде перевіряти правильність вказаної інформації. Відреагувати обіцяють протягом 10 днів-місяця – тоді нададуть згоду чи відмову. Якщо якихось документів бракуватиме, ще за місяць їх можна буде надіслати.

Навіть наявність двох і більше квартир чи автомобілів не завадить отримувати субсидії. Але якщо за 12 місяців до звернення людина купила землю, приміщення, автомобіль чи оплатила будівництво або ремонт на більш ніж 50 тисяч гривень, виплати вона не отримає. Навіть якщо покупку здійснив не той, хто подає заявку, а інший член сім'ї. Інакше б цю норму легко було обійти, реєструючи покупки на членів родини.

Вираховувати суму будуть на базі середнього доходу родини за останні 12 місяців (або 6 – за бажанням заявника) і його співвідношення із сумою виплат. Цей дохід включає всі доходи, які людина отримує, крім одноразової допомоги при народженні дитини, пояснює начальник управління праці та соцзахисту Деснянської РДА у місті Києві Анастасія Філоненко.

Такий механізм уже викликав критику у ЗМІ, як схема, яка не стимулює громадян заощаджувати. Адже тепер економія не така критична, бо є субсидії. Натомість, у КМДА заявляють: мотивація є, адже споживачі все одно мають вкладатися у соціальні норми, що якраз спонукає до ощадливості.

Субсидію зможуть отримати орендарі

Подача документів тепер безконтактна, а навантаження ітиме не на заявника, а на працівників органів соцзахисту
Анастасія Філоненко

«Основна зміна в тому, що подача документів тепер безконтактна, а навантаження ітиме не на заявника, а на працівників органів соцзахисту. – каже Анастасія Філоненко. – Заяву можна вислати Укрпоштою, консультації – отримати за гарячою лінією. Є можливість і прийти на прийом, якщо щось незрозуміло. Є люди, які не можуть прийти, але прагнуть оформити виплати – їм мають допомагати соціальні працівники. Тому ми очікуємо, що до 45% громадян будуть звертатися – але соціальні органи до цього готові».

Зворотнім боком такої простоти стане відповідальність людини за подані дані. Якщо вона назвала неправдиві відомості, субсидію доведеться повернути, до того ж, у подвійному розмірі. Втім, чиновники анонсували лояльний підхід: перевірятимуть різницю в цифрах, тож шахрайство від ненавмисної помилки будуть відрізняти, запевняє Юрій Крикунов. Так само упродовж місяця треба буде повідомляти у разі зміни, до прикладу, кількості мешканців, надавача послуг, тощо. За це теж відповідає заявник.

Діяти ця субсидія буде упродовж 12 місяців. Згодом профільні органи автоматично розглянуть питання про її продовження.

Є право органам праці виходити на місце і на основі документів визначати, що людина чи на строковій службі, чи навчається. І призначати субсидію на кількість тих, хто фактично проживає
Світлана Бернадська

У КМДА анонсували ще одну новацію: комісії при управліннях праці та соціального захисту, які будуть розглядати індивідуальні випадки. «Якщо зареєстрована одна кількість людей, а фактично проживає інша, то на сьогодні є право органам праці виходити на місце і на основі документів визначати, що людина чи на строковій службі, чи навчається. І призначати субсидію на кількість тих, хто фактично проживає», – каже начальник управління праці та соцзахисту Подільської РДА Світлана Бернадська. До цих комісій чиновники радять звертатися у всіх спірних випадках. Однак підтверджувати такі факти найкраще довідками.

Малозабезпечені громадяни автоматично будуть отримувати нарахування, навіть якщо площа їхнього житла більша за встановлені норми. Повернули такі виплати і громадянам, які не працюють. Чи вистачить на це грошей – фахівці оцінюють по-різному.

Вкрай важливо, щоб люди чітко вказали номер особового рахунку та надавача послуг. А далі органи праці самі зроблять усі запити
Світлана Бернадська

«Вкрай важливо, щоб люди чітко вказали номер особового рахунку – його можна знайти у квитанціях на оплату житлово-комунальних послуг – та надавача чи постачальника послуг. А далі органи праці самі зроблять усі запити» – каже Світлана Бернадська.

«Субсидію можуть отримувати не лише прописані у квартирі, а й люди, які проживають там на підставі договору оренди, і мають розрахунковий рахунок для оплати послуг», – пояснює начальник управління праці та соцзахисту Оболонської РДА Олена Клєбанова. Однак на практиці чимало українців по всій країні орендують квартири неофіційно, а тому не матимуть чим підтвердити свою заявку. Такі оренди – поза правовим полем, тож надати їм якісь пільги неможливо, пояснюють державні службовці.

Я вважаю, що ми готові. Збоїв через черги точно не буде
Юрій Крикунов

У КМДА запевняють: побоювання, що держапарат не зможе впоратися з напливом охочих, перебільшені. «Є багато тих, хто вже отримує субсидії – їм продовжимо автоматично. У Києві ми розраховуємо десь на 47 тисяч охочих отримати субсидії – але ми готові прийняти і вдесятеро більше. Адже безпосередніх звернень не потрібно. Я вважаю, що ми готові. Збоїв через черги точно не буде» – запевняє Юрій Крикунов. Хоча і додає: реальну картину покаже життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG