Доступність посилання

ТОП новини

Сорос пропонує Україні і ЄС оптимістичний сценарій (світова преса)


Від долі України залежить і доля Євросоюзу – Джордж Сорос

Те, як Європа відповідатиме на ситуацію в Україні протягом наступних трьох-п’яти місяців, спрогнозує її долю на наступні п’ять років, пише мільярдер Джордж Сорос. Рішення українського президента Петра Порошенка з’явитися з Ігорем Коломойським на публіці та подякувати йому за роботу означає, що президент не планує найближчим часом більше послаблювати позиції Коломойського, пише Stratfor. Протестантів на територіях так званих «ДНР» і «ЛНР» переслідує російська православна церква, повідомляє журналіст NPR.

Те, як Європа відповідатиме на ситуацію в Україні протягом наступних трьох-п’яти місяців, спрогнозує її долю на наступні п’ять років, пише мільярдер Джордж Сорос у статті для організації Project Syndicate.

На його думку, якщо Європа так і не допоможе Україні, то спротив Києва послабшає, і ЄС наповнять біженці, щонайменше два мільйони, за підрахунками Сороса. Якщо ж Європа продовжить допомагати київському уряду так, як зараз, – «шляхом крапельного годування» – Україна не розвалиться під тиском Росії, однак місцеві олігархи знову заявлять про себе, та нова Україна почне нагадувати стару, вважає мільярдер.

Тим не менш, існує і більш оптимістичний сценарій, зазначає Сорос, адже Україна має рішучість захищатися. «Хоча Україна, сама по собі, не є рівнею російській армії, союзники Києва можуть вирішити робити «все, що потрібно», при цьому не залучаючись до прямого військового конфлікту з Росією і не порушуючи Мінської угоди. Це допоможе не лише Україні, але й ЄС у справі повернення власних цінностей і принципів, які Європа, здається, втратила. Зайве говорити, що я підтримую саме цей сценарій», – написав Сорос.

Український дипломат Олег Куц: «Прочитайте статтю Джорджа Сороса «Останній шанс для України та Європи»

Відсутність колишнього голови облдержадміністрації Дніпропетровщини Ігоря Коломойського на мітингу в Дніпропетровську 28 березня вказує на те, що він не хоче публічно кидати виклик українському президенту Петру Порошенку, принаймні, в короткостроковій перспективі, пише американська аналітично-дослідницька установа Stratfor. У той же час, рішення Порошенка з’явитися з Коломойським на публіці та подякувати за його роботу означає, що президент не планує найближчим часом більше послабляти позицію Коломойського. «Вони навіть могли неофіційно домовитися між собою», – пише Stratfor.

Stratfor: «28 березня, через три дні після того, як колишнього голову облдержадміністрації Дніпропетровщини Ігоря Коломойського змусили звільнитися, його політична команда організувала мітинг в обласному центрі»

Тим не менш, Коломойський все ж таки втратив прямий вплив ухвалення рішень в регіоні. Тепер він, напевно, буде займатися захистом власного бізнесу та політичних інтересів. За деякий час він навіть може вирішити створити власний політичний рух або підтримати партію-суперника Порошенка, припускає організація.

«Однак Коломойський продовжить підтримувати прозахідний курс України та, принаймні, найближчим часом підтримувати існуючий коаліційний уряд», – підсумовує Stratfor.

Протестантів на територіях так званих «ДНР» і «ЛНР» переслідує російська православна церква. Багато євангелістів були змушені виїхати через придушення релігійної свободи, повідомляє журналіст американської радіостанції NPR Корі Флінтофф.

Пастор Олег Регеций, який очолює невелику конгрегацію євангельських протестантів у Харкові, розповів, що багато членів його церкви були змушені залишити власні домівки на Донбасі та переїхати до переселенського табору за Харковом через переслідування сепаратистами. Регеций та його конгрегація допомагає збирати для переселенців необхідний одяг і речі.

Інший протестантський пастор, який проживає на території, підконтрольній сепаратистам, відмовився називати своє ім’я, але розповів журналісту, що йому дозволяють продовжувати свою роботу, окрім відвідування засуджених у місцевій в’язниці. Однак він також розповів принаймні про три будівлі церков, які сепаратисти відібрали у протестантських конгрегацій.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG