Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин: ціна російського газу для України буде нижчою за 250 доларів


Міністр енергетики України Володимир Демчишин
Міністр енергетики України Володимир Демчишин

Міністр енергетики Володимир Демчишин заявляє, що ціна російського газу для України у другому півріччі 2015 року за умови надання знижки буде нижчою за 250 доларів. Таку цифру Демчишин назвав з урахуванням формули, закладеної у газових контрактах від 2009 року.

«Ціна буде нижча ніж 250 доларів. Ми очікуємо, що це буде за формулою 248 доларів. Проте розрахунки змінюються щодня залежно від формули», – сказав Демчишин журналістам у вівторок, 31 березня, після засідання уряду.

Сьогодні, 31 березня президент Росії Володимир Путін підтримав пропозицію російського прем’єра щодо продовження для України дію так званої знижку на газ, яка надається за рахунок скасування експортного мита, якщо українська сторона дотримуватиметься угод.

З 1 квітня перестає діяти так званий «зимовий пакет» домовленостей про постачання газу між «Нафтогазом» і «Газпромом», які були досягнуті минулої осені у тристоронньому форматі.

«Нафтогаз України» підтримав пропозицію Єврокомісії щодо продовження дії угоди так званого «зимового пакету» до кінця наступного осінньо-зимового періоду. Наразі сторони обговорюють таку можливість.

Наступний раунд тристоронніх газових переговорів щодо так званого «літнього пакету» – постачання російського газу в Україну після 31 березня – має відбутися в середині квітня.

20 березня, після чергового раунду тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС, міністр енергетики України Володимир Демчишин заявив, що Київ сподівається, що ціна російського газу після 31 березня становитиме 250 доларів за тисячу кубів. Про таку ж приблизно ціну говорив і російський міністр енергетики Олександр Новак.

У першому кварталі 2015 році Україна купувала російський газ по 329 доларів за тисячу кубів.

Упродовж останнього часу ціни на газ на світових ринках знижуються через падіння цін на нафту.

XS
SM
MD
LG