Доступність посилання

ТОП новини

Без США в Україні неможлива стабільність – Лукашенко


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що стабільність в Україні не можлива без участі США у мирному процесі.

«Найбільше насторожує те, що до цього процесу відкрито не були підключені Сполучені Штати Америки. Я вважаю, що без американців в Україні неможлива ніяка стабільність. І зустрічаючись останнім часом офіційними представниками США, які у нас бували, я доводив до них цю точку зору, заявляючи, що я не знаю, чого хочуть американці тут, у Східній Європі, в Україні зокрема, але якщо американці хочуть, щоб тут був мир і стабільність, вони негайно мають підключитися до цього процесу», – сказав Лукашенко, якого цитує його прес-служба, в інтерв’ю агенції Bloomberg 31 березня.

У листопаді минулого року президент України Петро Порошенко пропонував США відновити «женевський формат» багатостороннього діалогу для мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

«Женевським форматом» називають започаткований у квітні на зустрічі в Женеві склад багатосторонніх переговорів, у яких узяли участь представники України, Росії, а також США і ЄС. Політологи й політики називають його найкращим із погляду України завдяки участі США. Пізніше виник так званий «нормандський формат», коли в переговорах брали участь чільники України, Росії, Німеччини і Франції.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Бойові дії на Донбасі тривають з квітня 2014 року.

XS
SM
MD
LG