Доступність посилання

ТОП новини

У Вінниці триває суд над підозрюваним у штурмі Вінницької ОДА


У Вінниці триває суд над підозрюваним у штурмі Вінницької ОДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

На розгляд суду було винесено дві справи, в яких звинувачують Юрія Павленка

Вінниця – У Вінниці відбулося чергове засідання суду у справі вінницького активіста Юрія Павленка. На початку грудня 2014 року група активістів організовувала масові заворушення та штурмувала обласну державну адміністрацію. Павленку, який відомий також за прізвиськом «Хорт», інкримінують організацію та участь у захопленні Вінницької ОДА. Після штурму будівлі Юрій Павленко привселюдно порвав портрет президента України Петра Порошенка.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На розгляд суду було винесено дві справи, в яких звинувачують Юрія Павленка. Перша стосується статті 161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або релігійних переконань. У 2012 році Юрія Хорта було засуджено за расове приниження іноземних студентів. Тоді він брав участь у марші проти імміграції, вживав неполіткоректні висловлювання на адресу представників меншин та іншої раси. Сьогодні цю справу передали на розгляд прокурора.

Інша справа стосується минулорічних грудневих подій у Вінниці. Тоді активісти організовували масові заворушення та захопили приміщення Вінницької ОДА. Юрія Павленка затримали 8 грудня. Йому висунули обвинувачення за статтею 294 Кримінального кодексу України – масові заворушення, знищення майна, захоплення будівель. Суд ухвалив запобіжний захід – 60 діб утримання під вартою. Цей термін сплив 5 лютого і його відразу ж продовжили. Сьогодні у Вінниці на розгляд суду адвокати – Валерій Палій та Олексій Бонюк – подали клопотання про зміну запобіжного заходу.

«Запобіжний захід Юрію Павленку був накладений ще 8 грудня явно незаконно, у закритому режимі, що забороняється законом. Він сидить вже 113 діб», – сказав Валерій Палій.

Окрім того, адвокат зазначив, що взяти на поруки Юрія Павленка хотіли шість народних депутатів. Це Ірина Суслова, Юрій Дерев’янко, Юрій Левченко, Ігор Луценко, Сергій Мельничук та Дмитро Ярош. За його словами, адвокати вже зверталися до апеляційного суду із проханням задовольнити клопотання.

Павленко оголосив судді обструкцію

Під час судового засідання Юрій Павленко оголосив судді Ірині Курбатовій обструкцію – протидію нормальній роботі судового засідання. Після цього він почав читати вірші Тараса Шевченка. Після чергового попередження судді, Павленка вивели із судової зали.

«Оскільки я не можу звертатися з відводами, тому що від них нема користі, я мушу до вас застосувати обструкцію – ігнорувати вас в будь-який спосіб, який здається корисним. Тому я не беру участі тут. Я буду цитувати вірші Тараса Шевченка», – заявив Юрій Павленко.

Його захисники заявляють про те, що він є політичним в’язнем. Проте не всі вінницькі активісти дотримуються такої думки. Голова громадської організації «Вісь» Світлана Дубина розповіла Радіо Свобода, що не вважає «Хорта» жертвою.

Для мене він не політв’язень хоча б тому, що я не вбачаю політики в його діях
Світлана Дубина

«Для мене він не політв’язень хоча б тому, що я не вбачаю політики в його діях. Для мене політика – це трохи інша річ. Для мене в його діях немає опозиційності. Мені важко дуже коментувати, я вважаю, що дійсно був занадто жорсткий запобіжний захід застосований. Я не думаю, що пан Юрій представляє таку безпеку під вартою, тим паче, що його хотіли взяти на поруки депутати України. У 2014 році я особисто комунікувала з Юрієм «Хортом», коли він був у народній раді. Коли я його запитувала, чи є в обласній адміністрації діти, то він відповів: «Я що маю на них дивитися?». Тому ось так», – зазначила Світлана Дубина.

Судові засідання по цій справі триватимуть і далі. Адже адвокати та сам підсудний за весь цей час ще не встигли ознайомитися із усіма матеріалами справи. У разі, якщо суд визнає Юрія Павленка винним, йому загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі. Суд не задовольнив клопотання адвокатів та продовжив запобіжний захід утримання Павленка під вартою до 4 червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG