Доступність посилання

ТОП новини

Мінекології бореться з корупцією, оминаючи найбільші схеми – експерти


Міністр екології Ігор Шевченко звітує, що спростив регулювання в природоохоронному секторі та забрав газові родовища в «сім’ї»

Київ – Мінекології повернуло державі родовища, які привласнили представники попередньої влади, та ліквідувало ще низку корупційних схем. Про це звітує після ста днів своєї роботи міністр екології Ігор Шевченко. Водночас громадські активісти вважають, що в міністерстві оминули увагою найбільші корупційні фінансові потоки, тоді як недержавні екологи побоюються, що зміни в роботі міністерства можуть нашкодити природно-заповідному фонду.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко заявляє про повернення державі 19 газових родовищ, якими користувалися компанії сім’ї Віктора Януковича.

Днями повернули до державної власності 19 газових родовищ, якими користувалися компанії сім’ї Віктора Януковича
Ігор Шевченко

«Ми звели до мінімуму можливість отримання надр у користування без тендерів. Днями повернули до державної власності 19 газових родовищ, якими користувалися компанії сім’ї Віктора Януковича», – звітує Шевченко.

Невдовзі родовища виставлять на публічні торги і віддадуть у користування новим інвесторам, обіцяє міністр.

Серед останніх рішень Мінекології, які мають на меті подолати корупцію, Шевченко назвав скасування так званого «геомоніторингу», який дублює державний нагляд за користувачами надр, припинення моніторингу та поборів через скидання баластних вод у портах, а також запровадження публічних електронних торгів для закупівель, обсяги яких менші за 100 тисяч гривень, спрощення митного контролю за товарами, які не є озоноруйнівними, скасування платежів на утилізацію тари, які донедавна стягували з імпортерів.

Окрім того, Ігор Шевченко повідомив, що при Мінекології діє так звана «екологічна сотня», в складі якої працюють близько 200 юристів-волонтерів. Наразі вони допомагають національним паркам протидіяти незаконному захопленню їхніх територій та захищають їхні межі, розповів міністр.

Починати треба було з більших зловживань – Гнап

Ініціативи Міністерства екології, зокрема щодо дерегуляції та повернення газових родовищ, дійсно, є боротьбою з корупцією, а не її імітацією, однак наразі вони стосуються лише незначної частини тіньових схем збагачення у природоохоронному секторі. Про це заявив Радіо Свобода громадський активіст та журналіст-розслідувач, один з ініціаторів дерегуляції у сфері природокористування Дмитро Гнап.

Я не виключаю, що міністр екології дійсно має добрі наміри, і після ліквідації дрібних корупційних схем візьметься за щось більше. Але направду, саме з більших зловживань треба було починати
Дмитро Гнап

«Це позитивні, але недостатні дії. Так, досі живе і процвітає «годівниця, яка стосується розподілу сотень мільйонів євро, які Україна отримує за Кіотським протоколом, торгуючи квотами на викиди. Я не виключаю, що міністр екології дійсно має добрі наміри, і після ліквідації дрібних корупційних схем візьметься за щось більше. Але направду, саме з більших зловживань треба було починати», – резюмує Дмитро Гнап.

Через дерегуляцію стало важче захищати українське довкілля – еколог

Дерегуляція в екологічному секторі може мати і негативний вплив так само, як і скорочення, які можуть відбутися у штаті заповідних об’єктів. Таку думку висловив Радіо Свобода заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

З одного боку, не можна критикувати міністр за те, що він ігнорує проблему корупції. З іншого боку, маємо мораторій на перевірки, бо Україна «затягує пояс» і «підтримує бізнес»
Олексій Василюк

«Фактично, нині відбувається сильний удар по регулюванню та екологічному контролю. З одного боку, не можна критикувати міністр за те, що він ігнорує проблему корупції. З іншого боку, маємо мораторій на перевірки, бо Україна «затягує пояс» і «підтримує бізнес», а в результаті, екологи втрачають важелі впливу на порушників. Нинішній міністр вчиняє адекватні кроки щодо поводження з надрами, щодо припинення будівництва в національних парках. Водночас штат національних парків можуть скоротити відповідно до площі землі, якою вони володіють. Це хибний підхід, адже площа нацпарків включає й землі інших власників. Якщо штат скоротиться вдесятеро, ми просто втрачатимемо заповідні об’єкти», – побоюється еколог.

І Олексій Василюк, й інші експерти говорять про те, що в Міністерстві екології, на відміну від інших урядових підрозділів, не враховують того, що в Україні «фактично триває війна». Так, фахівці радять Мінекології подбати про заходи з відновлення довкілля в контрольованих урядом районах, де тривали або тривають бойові дії, знищуються насадження та страждають заповідні об’єкти.

Ігор Шевченко призначений на посаду міністра екології у грудні минулого року, нині минуло перші сто днів від початку його роботи.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG