Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк поїхав до Німеччини за кредитом на 500 мільйонів євро?


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та канцлер Німеччини Анґела Меркель
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та канцлер Німеччини Анґела Меркель

Політика, економіка, фінанси, мирне врегулювання конфлікту на Донбасі – теми переговорів прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з керівниками ФРН

Берлін – Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні відвідає Берлін, де він перебуватиме з дводенним робочим візитом. Тут відбудуться переговори з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, у яких візьмуть участь міністр фінансів ФРН Вольфґанґ Шойбле, міністр економічного співробітництва та розвитку Ґерд Мюллер, глава німецької дипломатії Франк-Вальтер Штайнмаєр. Очікується, що сторони обговорять низку політичних та економічних питань, а також ситуацію на Донбасі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хоч візити керівників української держави для Берліна уже не є дивиною, але політики та представники ділових кіл Німеччини щоразу покладають на них чималі сподівання. Передовсім на позитивні зміни і у військовому конфлікті на Донбасі, і в процесі реалізації заявлених урядом Яценюка реформ у багатьох галузях економіки та суспільного життя. У всіх цих питаннях Німеччина підтримує Україну беззаперечно, зокрема у тому, що стосується її незалежності та суверенітету.

«Є прямий зв’язок між існуючими санкціями і повним виконанням Мінських угод. Територіальна цілісність України буде лише тоді відновлена, коли українські прикордонники контролюватимуть весь українсько-російський кордон», – говорить канцлер Німеччини Анґела Меркель.

З кризою боротися разом

Оскільки Україна нині перебуває у важкій економічній кризі, яка позначається і на бюджетній сфері, то українська влада намагається виправити ситуацію з допомогою також і іноземних позик. Тож під час переговорів з канцлером Анґелою Меркель, міністром фінансів Вольфґанґом Шойбле, міністром економічного співробітництва та розвитку Ґердом Мюллером, керівником зовнішньополітичного відомства Франком-Вальтером Штайнмаєром обговорюватимуть фінансові, економічні, а також питання безпеки, проблеми, спричинені військовим конфліктом на Донбасі.

«Ми маємо ще більше інвестувати в Україну. Нам потрібна нова політика так званих третіх країн, котрі не є у складі ЄС чи НАТО. Ми маємо піклуватися про стабільність їхніх інституцій безпеки, тому слід саме туди більше інвестувати», – заявив експерт Німецької спілки зовнішньої політики, доктор Штефан Майстер.

Під час візиту прем’єр Арсеній Яценюк, крім іншого, вже традиційно зустрінеться з представниками ділових кіл Німеччини, а також виступить на зібранні у політологічному фонді Конрада Аденауера. Зазвичай, під час таких зустрічей зав’язуються ділові контакти, котрі в перспективі сприяють залученню інвестицій в Україну.

У рамках візиту очікується також підписання меморандуму про спільні наміри урядів України та Німеччини для одержання кредиту на суму 500 мільйонів євро. Його свого часу канцлер Анґела Меркель пообіцяла Україні, і ще раз підтвердила це під час недавнього візиту президента Петра Порошенка до Берліна. Уповноважений для підписання цього документу – віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Тільки мирним шляхом

Ще однією темою для обговорення під час зустрічей Арсенія Яценюка з керівниками німецької держави знову стане ситуація на сході України. У цьому зв’язку сторони покладають великі надії на виконання Мінських домовленостей, зокрема дотримання режиму тиші в цьому регіоні, які, утім, порушуються проросійськими сепаратистами. Однак глава німецької дипломатії Франк-Вальтер Штайнмаєр наполягає на заявленій раніше позиції: кризу в Україні неможливо подолати воєнними методами.

Напередодні візиту Арсенія Яценюка він підтвердив, що 25 травня у Парижі відбудеться зустріч «нормандської четвірки» на рівні високопоставлених представників зовнішньополітичних відомств. На ній обговорюватиметься механізм контролю за дотримання перемир’я на сході України.

Зі свого боку, канцлер Анґела Меркель днями запевнила, що ЄС не може залишатися осторонь, якщо його територіальна недоторканність порушується в одній з частин, яка, наприклад, не є членом НАТО. Вона також підкреслила, що Європейський союз повинен підтримувати країни, особливо залежні від постачання російських енергоносіїв. За її словами, для цього створюється єдиний європейський енергоринок, з якого одні держави можуть одержувати енергоносії з інших країн – членів ЄС. Тож ситуація, коли та чи інша держава залишилася б без світла й тепла, не повинна повторитися.

Меркель також заявила, що у випадку з Україною важлива спроможність Європи приймати єдині рішення і дотримуватися їх: «Якщо ЄС і надалі дотримуватиметься єдиної лінії, то ми зможемо вплинути на Росію». Водночас вона розраховує на повернення до надійних економічних відносин з Росією, але «на основі певних принципів», цитує Анґелу Меркель агентство dpa. За її словами, Європа не хоче збройної боротьби з Росією, тому до неї були застосовані економічні санкції.

За повідомленням представника федерального уряду Штеффена Зайберта, спектр тем для обговорення під час зуістрічі прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з керівниками Німеччини надзвичайно широкий. Як і великі сподівання на їх конкретне втілення.

XS
SM
MD
LG