Доступність посилання

ТОП новини

Знижка на газ від Росії: зацікавленість у партнерстві чи примус до «бартеру»?


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Росія пропонує продовжити умови «зимового пакету» до кінця липня

Російський газ буде потрібен Україні до наступного опалювального сезону, однак на цей момент потреби у ньому немає, і паливо звідти наразі не закуповується. Про це заявив журналістам міністр енергетики Володимир Демчишин. Водночас, він висловив сподівання, що до чергового раунду тристоронніх газових переговорів у Брюсселі «Нафтогаз» і «Газпром» домовляться про ціну, приблизно 250 доларів за тисячу кубометрів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Першого квітня закінчився так званий «зимовий пакет» домовленостей між «Газпромом» та «Нафтогазом» про постачання російського газу в Україну. Наступний раунд тристоронніх переговорів за участю Європейського союзу запланований на 13-14 квітня.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Як зазначив журналістам міністр енергетики Володимир Демчишин, Україна готова закуповувати російський газ за ціною приблизно 250 доларів за тисячу кубометрів, і, за його даними, у квітні очікується підписання сторонами відповідного документу.

За нинішніх погодних умов газ із Росії не потрібен, і потреби у додаткових закупівлях до переговорів немає, заявив міністр.

«От як тільки минулого тижня трохи потеплішало, споживання (газу – ред.) впало до менш ніж ста мільйонів кубічних метрів щоденно. Сто мільйонів – це 55 (мільйонів кубометрів газу – ред. ) українського видобутку, 45 європейського – і це питання ми закриваємо», – сказав Демчишин.

Під час переговорів, на його думку, буде фактично йтися про підготовку до наступного опалювального сезону.


Тим часом, днем раніше російський уряд ухвалив постанову щодо продовження пільгового режиму постачання російського газу в Україну до 30 липня.

Росія зацікавлена у продовжені постачання газу у найближчі три місяці – Нарбут

Олександр Нарбут
Олександр Нарбут

Українська сторона хоче продовження дії «зимового пакету» за умови передоплати, але зі знятою умовою «бери або плати», через що українська сторона зможе закуповувати рівно стільки палива, скільки їй потрібно, говорить президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут. За його словами, російська сторона зацікавлена у продовженні постачання вже у другому кварталі цього року.

Водночас, стратегічною помилкою Києва називає його ймовірне укладання угоди з «Газпромом» директор департаменту енергетики Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян. За її словами, пропонуючи такі умови, Російська Федерація отримує так звану «історію успіху» для переговорів зі своїми партнерами на Сході та формує образ Путіна як людини, з якою можна домовитись. Також, на думку Слободян, можливо, російська сторона буде розраховувати на якісь поступки від Києва в обмін на знижки.

«Варто далі слідкувати за розвитком подій і щодо ціни на електроенергію для Криму, закупівлі російського вугілля і електроенергії. Швидше за все, тут може відбуватися своєрідний бартер: ми вам робимо знижку на газ, а ви, будь ласка, погодьтесь на ті умови, що є надважливими для нас», – пояснює вона.

Наразі, за даними Міністерства енергетики, Україна купує європейський газ приблизно за 280 доларів за тисячу кубометрів.


На цю ж тему:

30.03.2015
Експерти про новий газовий контракт із Росією: торг доречний

«Газпром» пропонує Україні знижку на газ через те, що вона, на думку українських урядовців, може обійтися без російського блакитного палива далі
20.03.2015
Переговори про «літній» газовий контракт почалися з оголошення Росією додаткових боргів

Москва каже, що за газ, наданий так званим «ЛНР»-«ДНР», доведеться платити Україні далі
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG