Доступність посилання

ТОП новини

Корупція лишається головним бізнесом в Україні? (Огляд преси)


Коренем головних проблем розвитку України є високопосадове хабарництво

Коренем головних проблем розвитку України є високопосадове хабарництво, стверджує газета «Україна молода». Експерт видання наголошує, що команда Януковича створила цілу корупційну монополію, але після приходу нової влади верхівка пішла, а схеми залишилися. Якщо не були покарані Янукович і компанія за те, що накоїли, більше того, їм дали можливість вивезти свої активи з країни, то це був сигнал для усієї вертикалі. Якщо вже цих не покарали, то можна всім і все. Нова влада не створила прецедентів покарання винних і знову дозволила корупції господарювати. Про методи і способи боротьби з нею газета розповідає в статті ««Влада дозволила корупції бути ключовим бізнесом в Україні».

Україна експортує російське вугілля, і через це втрачають роботу українські шахтарі, наголошує газета «День». У результаті електростанції недоотримують вугілля і працюють не на повну потужність. Енергоринок не має можливості платити енергетикам, а ті, у свою чергу, гірникам. Коло замикається. Видання інформує, що найпотужніші підприємства працюють фактично «з коліс», і будь-яка випадковість на залізниці може призвести не просто до їх зупинки, але й до розвалу всієї енергосистеми країни. До того ж, електроенергія, яка поставляється з Росії до України, проходить через окуповану територію. Тому значна її частина використовується саме там. Виходить, держава створює комфортні умови для армії окупантів. Газета пише про ще один кабальний контракт, який був підписаний «Укрінтеренерго»: на постачання електроенергії до Криму. Ціни там теж невигідні для України, бо занижені. Про те, кому це вигідно і як можна змінити ситуацію, йдеться в статті «Літо – без електрики, або Чому українські чиновники купують вугілля у агресора?».

Поки українські солдати воюють з агресором на сході, а прем'єр Арсеній Яценюк доповідає про припинення торгівлі з окупантом, на блокпостах на кордоні з Кримом шикуються черги з вантажівок. Як згадує газета «Голос України», коли на кримських прилавках виник дефіцит продуктів, багато кримчан задумалися про втрату української належності. Тепер українські контрабандисти та спекулянти розв'язали цю проблему. Кримчани не тільки «смокчуть дві корови», а ще й перекуповують товар та безмитно перевозять його поромами у Росію. Водії стверджують, що на проходженні вантажів заробляють усі силові структури, представлені до охорони межі з окупованою територією. Ще нещодавно за фуру брали 20 тисяч гривень. Докладніше з проблемою видання знайомить у статті «Кому війна, а кому Крим і надалі курорт».

Військові прокурори і міліція підсумовують злочини за перші три місяці цього року, скоєні у військовій сфері, у тому числі і в зоні бойових дій. Газета «Сегодня» розповідає, чим найчастіше грішать українські солдати. Один з видів злочинів – відправка в посилках з Донбасу гранат, пістолетів та іншої зброї. Заголовок публікації: «Крадуть гранати і зарплати у своїх».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG