Доступність посилання

ТОП новини

Симоненко переконує, що не боїться йти в СБУ


Лідер КПУ Петро Симоненко
Лідер КПУ Петро Симоненко

Слідчі Служби безпеки з’ясовують, чому їздив і що говорив лідер КПУ на пленумі у Москві

Боротьбою проти Компартії називає її лідер Петро Симоненко виклик на допит у Службу безпеки. Очікується, що Симоненко з’явиться на допит у четвер. Слідчі з’ясовують обставини його візиту на пленум ЦК КПРФ у Москву і зміст його заяв як в Україні, так і в Росії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З’ясувати обставини участі Петра Симоненка у пленумі Центрального комітету Компартії Росії Службу безпеки попросив міністр юстиції Павло Петренко. Незабаром після виступу Симоненка у Москві, у «Радикальній партії» повідомили, нібито, за їхніми даними, лідера українських комуністів обрали до президії пленуму. Цю інформацію у КПУ спростували і назвали її абсурдом. Водночас у СБУ є запитання до змісту виступу Симоненка у Москві і низки його коментарів, зокрема – російським ЗМІ.

Йдеться про кримінальне провадження, яке стосується його участі у пленумі ЦК КПРФ, а також його публічних заяв
Олена Гитлянська

«Йдеться про кримінальне провадження, яке стосується його (Симоненка – ред.) участі у пленумі ЦК КПРФ, а також його публічних заяв», – пояснила Радіо Свобода речниця СБУ Олена Гитлянська. За якою статтею відкрите кримінальне провадження, вона не уточнила.

Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що готовий прибути на допит, якщо отримає відповідний виклик, і не бачить зі свого боку ніяких правопорушень.

У мене немає ніяких моментів, які свідчили б про те, що я як громадянин країни чи лідер Компартії проводжу антидержавну чи антизаконну діяльність
Петро Симоненко

«У мене немає ніяких моментів, які свідчили б про те, що я як громадянин країни чи лідер Компартії проводжу антидержавну чи антизаконну діяльність. У мене немає підстав не з’явитися», – сказав лідер українських комуністів у коментарі Радіо Свобода.

У виступі – «неонацисти» і «братовбивча війна»

«Безкарна, підтримувана Заходом агресія неонацистів, що дорвалися до влади, духовних спадкоємців поплічників гітлерівських окупантів довела країну до жорстокої братовбивчої війни», – це фрагмент виступу Петра Симоненка на пленумі ЦК КПРФ, що є у відкритому доступі. Сам лідер комуністів вважає, що у тексті виступу немає нічого антиукраїнського.

«Я невипадково оприлюднив свій виступ на нашому сайті, щоб ті, хто чує цю брехливу позицію звинувачення на адресу мене і Компартії, самі відчули, що відбувається у нас у державі», – зазначив Петро Симоненко.

КПУ підозрюють у причетності до тероризму

У своєму зверненні до СБУ міністр юстиції просив перевірити і можливу причетність Симоненка до фінансування сепаратистів на Донбасі. Вістка про виклик лідера КПУ на допит у середу супроводжувалася ще низкою повідомлень, що мають до партії безпосередній стосунок.

СБУ повідомила про затримання трьох активістів КПУ, які нібито зізналися у вчиненні 10 терористичних актів в Одесі. Крім того, відомство заявило про викриття підпільної групи активістів дніпропетровського осередку КПУ, які нібито планували заходи з дестабілізації ситуації в країні.

Політолог Ігор Рейтерович звертає увагу на те, що наразі невідомо, які матеріали має у своєму розпорядженні СБУ щодо діяльності Симоненка. Він наголошує, що сам факт участі лідера КПУ у пленумі ЦК КПРФ не є підставою для кримінальної справи. Однак і заяви Симоненка про політичне переслідування називає перебільшенням.

Водночас, на думку Рейтеровича, ажіотаж довкола виклику лідера КПУ на допит може посприяти рейтингу його партії.

Йому як представнику політичної сили, що не потрапила до Верховної Ради і має невисокі шанси ще раз там опинитися, вигідно робити такі заяви, бо вони до нього привернуть увагу
Ігор Рейтерович

«Йому як представнику політичної сили, що не потрапила до Верховної Ради і має невисокі шанси ще раз там опинитися, вигідно робити такі заяви (про боротьбу влади з Компартією – ред.), бо вони до нього привернуть увагу, дадуть змогу повернутися в інформаційний простір», – вважає політолог.

У липні минулого року Міністерство юстиції звернулося до суду з вимогою заборонити діяльність КПУ, однак донині рішення у цьому процесі немає. У Мінʼюсті вважають, що судді саботують розгляд цього позову.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG