Доступність посилання

ТОП новини

Інформація про статки чиновників може стати відкритою


©Shutterstock
©Shutterstock

У Верховні Раді України зареєстрували законопроект про посилення прозорості відносин власності

Аліна Швидко

Київ – У Верховні Раді України зареєстрували законопроект про посилення прозорості відносин власності. У разі його ухвалення, українці зможуть самостійно перевірити, чи відповідає декларації майно держслужбовців тому, яким вони володіють насправді. Автори законопроекту сподіваються, що зміни зроблять боротьбу із корупцією більш ефективною.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кожен інтернет-користувач зможе дізнатись, якими квартирами, будинками, ділянками чи автомобілями володіє будь-який громадянин України, якщо парламент ухвалить, запропоновані депутатами з коаліції, зміни до законодавства. Очікується, що у відповідних реєстрах буде відкрита інформація про площу нерухомості, якою володіє особа та місце розташування. Також можна буде дізнатися марку власника автомобіля, рік випуску та об’єм двигуна.

Ви відкриваєте реєстр нерухомості, вказуєте прізвище, і бачите всі об’єкти нерухомості, якими я зараз володію. Те саме з автомобілями
Віталій Шабунін

«Ви відкриваєте реєстр нерухомості, вказуєте прізвище, і бачите всі об’єкти нерухомості, якими я зараз володію. Те саме з автомобілями. Плюс, на кадастровій карті ви можете клікнути на конкретну ділянку земельну і побачити, хто нею володіє», – розповів як діятимуть запропоновані зміни №2423 Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції».

Автори законопроекту наголошують, що посилення прозорості відносин власності не означає зниження рівня захисту особистих даних громадян. Адже відкрита інформація не міститиме конкретної адреси чи номера автомобіля.

«Тепер ми зможемо бачити, хто конкретно захопив території незаконно»

Запропоновані зміни до законодавства можуть полегшити перевірку відповідності декларацій можновладців і реальної власності, кажуть журналісти. Автор та ведуча програми антикорупційних розслідувань «Схеми» Наталія Седлецька каже про важливість внесення відповідних змін у кадастровій карті.

«Наразі існує велика проблема. Справа в тому, що кадастрова карта, що показує всі земельні ділянки, не інформативна. Це означає, що коли я клікаю на земельну ділянку, я бачу тільки кадастровий номер, який, по суті, не говорить мені взагалі нічого. Зараз, якщо цей закон буде ухвалений, то клікаючи на конкретну земельку ділянку, я буду бачити, хто її власник. Це потрібно для того, щоб, наприклад, розслідувати такі ганебні речі, як самозахоплення земель або будівництво в заборонених зонах, наприклад, на березі річки, що дуже популярно серед українських чиновників. Тепер ми зможемо бачити, хто конкретно захопив ці території незаконно», – зазначає журналіст.

Багато даних про депутатів і членів уряду ви не знайдете – Козаченко

Депутат від «Блоку Петра Порошенка»​ Леонід Козаченко, один із авторів законопроекту, наголошує, що при перевірці майна слід звертати увагу не лише на прізвища чиновників, а й на їх безпосереднє оточення.

Особливо, якщо звернете увагу на прокурорів, на міліцію, на суддів, вам відкриється така база – ви не повірите, що таке може бути в якійсь державі
Леонід Козаченко

«Я хочу вас зорієнтувати, що сильно багато по депутатам, по членам уряду ви не знайдете, от по членам сімей, по інших їхніх друзях...Особливо, якщо звернете увагу на прокурорів, на міліцію, на суддів, вам відкриється така база – ви не повірите, що таке може бути в якійсь державі», – акцентує депутат.

Під цим законопроектом підписалися представники усіх фракцій, окрім «Опозиційного блоку». За словами Віталія Шабуніна, проти законопроекту можуть виступити ті, кому є що приховувати. Також це може не сподобатись рейдерам.

«Ті, хто зловживаючи доступом до цих реєстрів, наразі проводять рейдерські захоплення нерухомості. Ми зможемо в будь-який момент перевіряти, чи є ваша власність до цих пір вашою власністю. А не дізнаватись, що ви не власник, коли приходять п’ять чоловік в шкіряних куртках із новим реєстраційним посвідченням на ваше майно», – каже Козаченко.

Очікується, що законопроект винесуть на розгляд парламенту протягом двох тижнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG