Доступність посилання

ТОП новини

Голови «Роснафти» і «Газпрому» більше не звітуватимуть перед російськими громадянами про доходи


Голова «Газпрому» Олексій Міллер та керівник «Роснафти» Ігор Сєчін. Архівне фото
Голова «Газпрому» Олексій Міллер та керівник «Роснафти» Ігор Сєчін. Архівне фото

Російський уряд дозволив головам державних корпорацій не публікувати відомості про свої доходи

Світлана Павлова

Керівники державних корпорацій, що працюють в комерційному секторі економіки, зможуть не публікувати у відкритому доступі відомості про свої доходи, незважаючи на нещодавню постанову російського уряду. Звітувати перед громадськістю, зокрема, не доведеться голові «Російської залізниці» Володимирові Якуніну, керівнику «Роснафти» Ігорю Сєчіну та главі «Газпрому» Олексію Міллеру.

Вони є учасниками комерційного ринку, тому це становить, в тому числі, і комерційну таємницю
Наталія Тімакова

Як повідомила прес-секретар прем'єра Дмитра Медведєва Наталія Тімакова, днями керівникам кількох державних компаній було надіслано роз'яснення, зроблене департаментом кадрів апарату уряду. У ньому пояснювалося, що керівники комерційних організацій, навіть якщо ці компанії частково або повністю перебувають у державній власності, не є в строгому сенсі держслужбовцями. Відповідно, вони зобов'язані звітувати про свої доходи перед урядом, але не перед суспільством. «Вони є учасниками комерційного ринку, тому це становить, в тому числі, і комерційну таємницю», – пояснила Наталія Тімакова.

Наталія Тімакова
Наталія Тімакова

Керівників держкомпаній зобов'язали надавати уряду інформацію про доходи у 2013 році. У грудні 2014 року вийшла постанова уряду, яка вимагала від керівників 63 держкомпаній публікувати відомості про доходи в інтернеті. Багато топ-менеджерів різко заперечували проти цієї ініціативи. Так, глава «Російської залізниці» Володимир Якунін в січні назвав необхідність розкрити доходи «неправомірним втручанням в особисте життя, в особисті обставини, в особисту інформацію». Ні Якунін, ні Сєчін, ні Міллер так і не опублікували відомості про свої доходи в інтернеті.

До того ж, торік Ігор Сєчін виграв суд за позовом про захист честі і гідності відносно журналу Forbes, який оцінив щорічний дохід глави «Роснафти» в 50 мільйонів доларів. Реальні доходи пана Сєчіна невідомі навіть Володимиру Путіну – принаймні, так він заявив на своїй останній великій прес-конференції наприкінці минулого року.

Прес-секретар прем'єра Наталія Тімакова уточнила, що організації, які засновані державою і існують за бюджетні гроші, та в яких керівники призначаються безпосередньо державою, як і раніше, зобов'язані не тільки звітувати перед урядом, але і публікувати декларації про доходи в інтернеті.

Юрист Фонду боротьби з корупцією Любов Соболь вважає офіційні пояснення уряду юридично необґрунтованими:

Володимир Якунін
Володимир Якунін

– До цього було правило, за яким голови держкомпаній, як багато інших осіб, повинні публікувати відомості про своє майно. Це досить нормальні стандарти розкриття інформації, нормальний рівень публічності керівників великих компаній, які отримують мільярди рублів з російського бюджету. Оскільки частина осіб, у тому числі, глава ВАТ «РЖД» Володимир Якунін, відмовлялися публікувати відомості про свої доходи та своє майно, з боку Медведєва була постанова, що уточнює нечіткі формулювання законодавства про те, що глави держкорпорацій повинні розкривати свої доходи, свої джерела фінансування.

З юридичної точки зору, звісно, ці компанії можна лише умовно назвати комерційними, це компанії, які отримують мільярди рублів з бюджету
Любов Соболь

І те, що зараз правило відкотили назад і сказали: ой, ні-ні, це комерційні компанії, нехай вони нічого не публікують, – це виглядає, якщо чесно, дуже безглуздо і навіть смішно. Тому що зовсім іншу риторику ми чули всього кілька місяців тому. З юридичної точки зору, звісно, ці компанії можна лише умовно назвати комерційними, це не юридичні особи незалежного ринку, як інші ВАТ, це компанії, які отримують мільярди рублів з бюджету, отримують гроші з Фонду національного добробуту, бюджетні субсидії, які є монополістами в своїх сферах.

Це рішення політичне, швидше за все, пов'язане з лобіюванням інтересів глав цих компаній, Сечіна і Якуніна
Любов Соболь

Вони отримують підтримку від держави, відповідно, вони повинні задавати планку публічності та відкритості щодо того, як вони витрачають ці бюджетні кошти, в тому числі, розкрити дані про майно своїх топ-менеджерів. Це нормально, і якісь юридичні норми, щоб обґрунтувати, що це робити необов'язково, придумати складно. Це рішення політичне, швидше за все, пов'язане з лобіюванням інтересів глав цих компаній, Сечіна і Якуніна, які не хочуть громадського контролю за своєю діяльністю і своїми доходами.

Підходить термін подання декларацій. І ці глави корпорацій не хочуть надавати такі відомості, тому що, швидше за все, у них є що приховувати
Любов Соболь

Підходить термін подання декларацій. До травня 2015 року вони повинні відзвітувати за попередній рік, скільки доходів вони отримали, яким майном вони володіють, і ці глави корпорацій не хочуть надавати такі відомості, тому що, швидше за все, у них є що приховувати.

Голова правління центру «Трансперенсі Інтернешнл-Р» Олена Панфілова наголошує: громадяни повинні бути впевнені в тому, що розміри винагороди топ-менеджерів держкорпорацій адекватні якості роботи цих структур, в цьому сенс публічної звітності.

Якщо у нас будуть серйозні підстави вважати, що нам необхідна ця інформація, ми просто будемо тепер її намагатися запросити у уряду
Олена Панфілова

З одного боку, те, що вони тепер хоча б повідомляють свої доходи уряду, це вже маленький, але крок вперед, бо раніше вони взагалі нікому не повідомляли. Якщо говорити про правозахисні, антикорупційні організації, то, якщо у нас будуть серйозні підстави вважати, що нам необхідна ця інформація, ми просто будемо тепер її намагатися запросити у уряду. Зрештою, 8-й федеральний закон про надання інформації ніхто не відміняв, але запити подібної інформації мають бути обґрунтованими.

Якщо говорити в цілому, то це ось послаблення в частині опублікування відомостей для громадян, воно, звичайно, вкотре демонструє, що у нас є, як і раніше, люди, які не розуміють самої концепції прозорості. Люди не так хочуть знати конкретні цифри доходів – 50 або 57 мільйонів, не важливо, яка цифра в даному випадку під питанням. Важливо те, що люди хочуть знати, як розподіляються доходи між менеджментом тих компаній, які надають нам, громадянам Росії, базові послуги, пов'язані з інфраструктурою, з забезпеченням якості нашого життя. Ось чомусь цього ніхто не розуміє.

Олена Панфілова
Олена Панфілова

Тобто всі вважають, що це суто для того, щоб посмакувати цифри. Можливо, для когось це і так, але весь сенс введення норм по опублікуванню інформації, адже він абсолютно про інше, він про те, що громадяни повинні бути впевнені, що якість наданих послуг адекватна тій винагороді, яку люди отримують за надання цих послуг. Поки у нас тут не дуже добре виходить з адекватністю, саме тому, напевно, зараз такий сплеск інтересу, а десь і обурення у зв'язку з ухваленим рішенням.

Деякі думські депутати вже висловили невдоволення тим, що уряд дозволив не публікувати звіт про свої доходи главам комерційних держкомпаній. Так, заступник голови фракції ЛДПР в Держдумі Олексій Діденко вважає, що закривати інформацію про доходи топ-менеджерів російських держкорпорацій безглуздо. А секретар ЦК КПРФ Сергій Обухов заявив, що вважає рішення уряду незаконним і має намір активно його оскаржувати.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG