Доступність посилання

ТОП новини

Путіна треба зупинити посиленими санкціями – Джемілєв


Володимир Путін (архівне фото, 2014 рік)
Володимир Путін (архівне фото, 2014 рік)

«SWIFT потрібно також відключити, щоб ті люди, які підтримують режим, відчули дискомфорт»

Захід має активніше допомагати російським дисидентам, які опинилися в умовах, що дуже нагадують Радянський Союз, каже колишній радянський дисидент, правозахисник і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Про це він говорив не лише в інтерв’ю Радіо Свобода, але і на всіх міжнародних форумах та зустрічах. Адже, на його думку, зміни мають відбутися всередині російського суспільства, і без допомоги й солідарності українців та Заходу ці зміни можуть піти за небезпечним для світу сценарієм.Нашу розмову ми розпочали із запитання про те, що в нинішній ситуації в Росії нагадує Мустафі Джемілєву часи, коли він був дисидентом у Радянському Союзі.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Нинішній російський режим мало чим відрізняється від терористичного радянського режиму. Тому обстоюючи права людини, людську гідність, люди зустрічаються з тими ж труднощами, що і за радянського режиму. Те саме переслідування за інакомислення. Тому увага до цих проблем світової спільноти повинно бути дуже пильною.

Якщо за радянських часів неможливо було опублікувати правозахисні матеріали, то зараз оприлюднити щось можна, а покарання приходить вже після публікації

Звичайно, є і деякі відмінності, наприклад, якщо за радянських часів неможливо було опублікувати правозахисні матеріали, то зараз оприлюднити щось можна, а покарання приходить вже після публікації.

Також нинішній російський режим використовує методи, які в пізньорадянський час вже не практикувалися. Тоді вже перестали викрадати і вбивати людей, а зараз цю практику поновили

Також нинішній російський режим використовує методи, які в пізньорадянський час уже не практикувалися. Тоді вже перестали викрадати і вбивати людей, а зараз цю практику поновили.

Тому дуже важливо, щоб світова спільнота знову проявила більше уваги до цих фактів, так само, як і до агресивної зовнішньої політики Росії.

– Чим, на Ваш погляд, Захід і зокрема Україна, яка має особисті зв’язки з багатьма російськими дисидентами, старшого і молодшого поколінь, могли б допомогти? Коли Ви зустрічаєтеся з ними, що вони говорять про те, якої допомоги вони потребують?

Мені здається, що ми мало чим можемо допомогти російським дисидентам. Бо в них, наприклад, немає проблем з поширенням інформації

– Мені здається, що ми мало чим можемо допомогти російським дисидентам. Бо в них, наприклад, немає проблем з поширенням інформації про те, що відбувається в Росії. Слава Богу, зараз є і інтернет, і телефонний зв’язок. Вони можуть відправити інформацію. Але російські влада на неї просто не реагує.

У них немає доступу до російських засобів масової інформації. А без цього в них незначний вплив на суспільство

У них немає доступу до російських засобів масової інформації. А без цього в них незначний вплив на суспільство.

Крім того, на Заході потрібні постійно проводити акції з приводу кричущих випадків порушення прав людини в Росії.

Ми покладаємо великі надії на внутрішні зміни в Росії, але для цього потрібно, щоб народ звільнився від постійного зомбування

Взагалі, ми покладаємо великі надії на внутрішні зміни в Росії. Бо одних лише санкцій буде недостатньо. Але для цього потрібно, щоб народ звільнився від того постійного зомбування, яке інтенсивно проводиться Росією.

Тому дуже важливо, щоб санкції проти режиму були посилені, інакше агресивність Путіна буде зростати.

– Російський режим у минулому дуже активно реагував на людей, які викривали його корупцію, як системотворчий фактор. Досить лише згадати таке прізвище, як юрист Сергій Магницький, який загинув у тюрмі, викривши схему викрадення з бюджету кількох сотень мільйонів доларів. Ці люди, на Ваш погляд, зараз становлять більшу небезпеку для російського режиму, ніж правозахисники? Чи це лише тому, що на смерть Сергія Магницького так різко відреагували на Заході, створивши «список Магницького», за яким причетні до його смерті російські чиновники потрапили під санкції?

Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

​– Я думаю, цей список потрібно значно розширити, і посилити ще й економічні санкції. Гадаю, що систему міжнародних платежів SWIFT потрібно також відключити, щоб ті люди, які підтримують режим, відчули дискомфорт і почали висловлюватися з цього приводу, щоб вони накрадені з такими важкими зусиллями гроші не змогли витратити і відчули від цього незручності.

Розраховувати на те, що в Росії почне бунтувати народ, я думаю, і не варто, і небезпечно. Бо ми знаємо, що таке російський бунт, і нічим добрим це не закінчується

А розраховувати на те, що в Росії почне бунтувати народ, я думаю, і не варто, і небезпечно. Бо ми знаємо, що таке російський бунт, і нічим добрим це не закінчується.

Протверезіння в Росії йде дуже повільно. Переважна більшість людей і далі зазомбовані пропагандою, принаймні,таке враження складається. Бо навіть інтелігентні начебто люди, коли справа стосується Криму чи інших дій режиму, висловлюються неадекватно. Відчувається, що вони є під впливом пропаганди, на яку російська влада не скупиться. Режим приділяє велику увагу тому, щоб не допускати жодних альтернатив своїй пропаганді. Бо, як Ви знаєте, єдиний телеканал у Криму, який подавав об’єктивну інформацію, кримськотатарський телеканал АТR, закритий.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG