Доступність посилання

ТОП новини

«У чому проблема книжки зараз – у неї немає адвоката» – Федорів


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

«Бібліотекарі – це перші люди, які бачать зацікавлені дитячі оченятка і радість від отримання нової книжки»

Ірина Шевченко

Стартував всеукраїнський проект «100 тисяч книжок для сільських бібліотек», покликаний забезпечити дітей за межами обласних центрів цікавими книгами. Проект організований «Фундацією Дарини Жолдак». Ця фундація, яка була створена в пам’ять про українську діячку-філантропа, починаючи з 2012 року надає матеріальну допомогу дитячим закладам по всій країні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Що віддав – то твоє» – під таким гаслом розпочався всеукраїнський проект «100 тисяч книг для сільських бібліотек», ініційований «Фундацією Дарини Жолдак». Як повідомляють організатори, 1 мільйон 200 тисяч дітей шкільного віку живуть у селах і користуються бібліотеками, в яких книжковий фонд майже не оновлюється протягом останніх 20 років.

«Часто навколо бібліотеки формується певна кількість людей, які дійсно чогось прагнуть, які дійсно хочуть відкрити для себе новий світ, і яким дійсно не вистачає книжок», – зауважує Андрій Федорів, засновник «Фундації Дарини Жолдак».

Збиратися книжки будуть у спеціальні ящики «Нової Пошти», яка повністю забезпечить доставку. Один ящик – одна сільська бібліотека, зазначають організатори. Формування бібліотечної бази відбувалося за підтримки партнерів проекту: інституту інновацій та української бібліотечної асоціації.

«Наразі у нас є база. Це приблизно 1100 бібліотек, які стовідсотково є першими, до яких повинні потрапити книжки. Попит є великий на книгу», – розповідає координатор проекту Світлана Сом.

«Айфон – це теж круто, але без книжки у тебе не буде фантазії»

Основна хвиля збору триватиме із 2 по 17 квітня. Пункти збору вже є в майже всіх школах Києва. Проект має певні обмеження: книга повинна бути дитяча і, бажано, ілюстрована. Це книга, яку прочитала ваша дитина за останні 10 років, наголошує координатор проекту Світлана.

Також організатори заявили про особливе значення проекту, покликаного поширювати моду на книги серед школярів.

«У чому проблема книги зараз – у неї немає адвоката. І книжка зараз і особливо у дітей, і підлітків – це не є круто, вони сприймають книжку як щось застаріле. Що ми робимо зараз. Ми не говоримо, що книжка має бути замість айфону. Айфон – це теж круто, якщо ти його правильно використовуєш, але без книжки у тебе не буде фантазії. І не зможеш створювати щось для айфону», – зауважує Андрій Федорів.

Бібліотекарі – це перші люди, які бачать зацікавлені дитячі оченятка і радість від отримання нової книжки
Оксана Бояринова

У найближчих планах фундації ще кілька тематичних проектів. Один із них – книжкобус, який мандруватиме українськими містами і містечками – на кшталт мобільної бібліотеки з книжковою крамницею, кав’ярнею і гучномовцями, яка буде привертати увагу і наочно демонструвати, що книги – це цікаво.

Представник української бібліотечної асоціації Оксана Бояринова зазначає: «Загалом бібліотекарі – це перші люди, які бачать зацікавлені дитячі оченятка і радість від отримання нової книжки. Дитячі оповідання, казки – це те, чого сьогодні не вистачає».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG