Доступність посилання

ТОП новини

Іранці святкують ухвалення рамкової ядерної угоди, яку називають «історичною»


Люди святкують ухвалення рамкової ядерної угоди. Тегеран, 2 квітня 2015 року
Люди святкують ухвалення рамкової ядерної угоди. Тегеран, 2 квітня 2015 року

Президент США назвав рамкову угоду «історичним порозумінням» і додав, що це рішення є «найкращим варіантом на сьогоднішній день»

Іран і шість світових держав дійшли згоди щодо «ключових параметрів» всеосяжної угоди, яка, за заявою США, заблокує «всі шляхи» для розробки Іраном ядерної зброї. Рамкова угода, яку оголосили ввечері 2 квітня після восьми днів і ночей важких переговорів у швейцарському місті Лозанні, створює обмеження для іранської ядерної програми в обмін на пом’якшення санкцій США, Європейського союзу й ООН, що болісно позначилися на економіці Ірану та його зв’язках із Заходом.

ЗАВАНТАЖИТИ

Після більше ніж двох десятиліть напруженості довкола іранської ядерної програми, яка, за словами Тегерана, є мирною, але яку західні уряди та Ізраїль називають можливим прикриттям для розробки ядерної зброї, з’явилася можливість розв’язати цю проблему.

Іран і шість світових держав – США, Велика Британія, Франція, Росія, Китай та Німеччина – тепер мають три місяці, щоб досягти остаточної угоди до 30 червня, терміну, який учасники переговорів визначили самі для себе. Гарантії того, що це станеться, немає.

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф
Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф, який зачитав мовою фарсі спільну заяву в Лозанні, сказав, що Тегеран і світові держави все ще «трохи віддалені від місця, де вони хочуть бути».

«Угода, письмова угода – це те, що має бути підготовлено всіма учасниками та погоджено під час багатостороннього процесу. Сподіваємося, що допрацювати це вдасться за три місяці, можливо швидше», – сказав Заріф.

Голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні
Голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні

Згідно зі спільною заявою, яку зачитала голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні, здатність Ірану збагачувати уран буде зменшена, а ядерний об’єкт «Фордо» перетворять у ядерно-фізичний дослідницьким центр. Окрім іншого, в угоді мовиться про те, що реактор у місті Арак не вироблятиме плутоній, який можна використати для створення ядерної зброї, а все відпрацьоване паливо з реактора знищуватимуть або вивозитимуть із Ірану.

У свою чергу США та Європейський союз скасують економічні санкції проти Ірану, але тільки після того, як ООН, за допомогою Міжнародного агентства з атомної енергії, підтвердить, що Іран виконує свої зобов’язання щодо всеосяжної угоди.

Багато іранців публічно та приватно святкували оголошення про попередню домовленість, адже санкції Заходу ускладнюють життя пересічних іранців, які сподіваються, що постійна ядерна угода допоможе зміцнити економіку, надасть більше можливостей для праці та кращих зв’язків зі світом.


Згідно з іншим документом, інформаційним бюлетенем США, Іран погодився не будувати протягом 15 років нових ядерних об’єктів з метою збагачування урану. Якщо ж Тегеран у будь-який момент відмовиться виконувати свої зобов’язання щодо угоди, санкції США та ЄС будуть знову запроваджені. Крім того, перевірки постачання урану в Іран триватимуть протягом 25 років після підписання угоди.

Заріф розкритикував рішення США опублікувати власний бюлетень стосовно угоди, написавши у Twitter: «Ці рішення підходять всім такими, як вони є. Не треба ними маніпулювати, використовуючи «інформаційні бюлетені» так рано».


Спадщина американського президента Барака Обами багато в чому залежить від успіху або невдачі вирішення іранського питання, яке може призвести до нової війни на Близькому Сході. Обама назвав рамкову угоду «історичним порозумінням» і додав, що це рішення є «найкращим варіантом на сьогоднішній день».

«Після багатьох місяців жорсткої принципової дипломатії ми досягли рамок цієї угоди. І це хороша угода. Угода, яка відповідає нашим основним принципам. Ця рамкова угода відріже всі шляхи, якими Іран може піти, щоб створити ядерну зброю», – сказав Обама.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу
Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу

​Пізніше він мав телефонну розмову з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, який вважає, що угода щодо ядерної програми Ірану залишить недоторканною значну частину ядерної інфраструктури цієї країни.

Речник Нетаньягу Марк Регев сказав, що угода залишає для Ірану багато можливостей розробляти ядерну зброю.

«Ця угода є кроком у дуже-дуже небезпечному напрямку. Вона залишає Іранові широку атомну інфраструктуру, не закриваючи жодної іранської ядерної установки», – сказав він.

На думку Регева, «єдиною метою» ядерної програми Ірану є створення ядерної зброї, і рамкова угода робить це законним.

Натомість Міністерство закордонних справ Росії, яка також була учасницею переговорів у Лозанні, позитивно оцінило рамкову угоду.

«Не викликає сумнівів позитивний вплив домовленості щодо ядерної програми Ірану на загальну ситуацію у сфері безпеки на Близькому Сході, в тому числі за рахунок того, що Іран зможе брати активнішу участь у вирішенні цілої низки наявних в регіоні проблем і конфліктів», – мовиться в заяві російського МЗС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG